banner564

İlişkiler sağlamlaşıyor

Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki 4 anlaşmanın resmileştirilme süreci tamamlanacağı için Lavrov’un ziyaret ayrı bir önem kazandı

İlişkiler sağlamlaşıyor
banner598
Rusya Dışişleri  Bakanı Sergei Lavrov’un Güney’e gidişinin, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki 4 anlaşmanın resmileştirilme süreci tamamlanacağı için Rum Yönetimi açısından ayrı  bir önem kazandığı haber verildi.
Haftalık Kathimerini “Rusya Kıbrıs’taki Konumunu Güçlendiriyor” başlıklı manşet haberinde Lavrov’un ziyaretiyle resmiyet kazanacak anlaşmaların eğitim,  uyuşturucu dolaşımının ve örgütlü suçun önlenmesi, denizcilik işbirliği ve Rus vatandaşlarının Doğu  Akdeniz bölgesinden tahliyesi planı olduğunu yazdı.
Gazeteye göre Rum Yönetimi, Rus vatandaşlarının Akdeniz bölgesinden tahliyesi anlaşmasını bir süredir Ruslarla müzakere ediyor. Alt komite seviyesinde olan; Güney Kıbrıs’ın  ne vereceği (limanlar ve hava limanları), tahliye sırasında Rusların rolünün ne olacağı ve Güney Kıbrıs’ın ne yapacağına dair bazı konularda prosedürler artık kurumsallaştırılıyor.
Güney Kıbrıs’ın “bölgedeki istikrar kaynağı olduğu söyleminin artık ete kemiğe bürünmeye başladığını” belirten gazete meselenin, Güney’e sağlayacağı ekonomik çıkar boyutunun da unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.
Gazete Lübnan’da olaylar olduğunda ve gemiler demirlemeye başladığında, para akışı olduğuna dikkat çekti ve örnek olarak “Kuznetsov”un Güney’e gittiğinde, demirlemesi nedeniyle doğrudan ve dolaylı olarak 1 milyon Euro bırakmasını gösterdi.
Habere göre Rum Yönetimi, Rusya  ile aynı anlaşmayı başka ülkelerle de imzalamaya hazırdır. Rum yönetiminden bir kaynak  “bizden kim istese, insani nedenlerle işbirliği yapmak niyetindeyiz” dedi, şunları ekledi:
“Rusya, Suriye’de üssü olduğundan, vatandaşlarının tahliyesi anlaşmasında, Baf ‘taki ‘Andreas Papandreu’ hava üssüne ihtiyaç duymayacak. Bir şey gerekirse, askeri imkanlarla olacak ancak bunun, askeri olanak sağlanmasını istemeleriyle hiçbir alakası yok. Kıbrıs’tan, askeri kolaylık talebi yoktur.”

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2015, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473