banner564

İnsanlık ayıbı

Rum gazeteci yıllar sonra, 15 Ağustos 1967’de ‘Köfünye’ (Geçitkale)’deki Türklerin öldürülmesi emrini Yunanistan’ın verdiğini, Makarios’un da onayladığını açıkladı

İnsanlık ayıbı
banner598
   Fanos Konstantinidis isimli Rum gazetecinin “Kıbrıs Dosyası Komitesi”ne Ağustos 2012’de verdiği ifade Güney Kıbrıs’ta geniş yankı uyandırdı.  Gazeteci Konstantinidis daha sonra yazdığı kitapta 
15 Ağustos 1967 “Köfünye” (Geçitkale) olaylarının Yunanistan’ın emri ve başta Başpiskopos Makarios olmak üzere Rum liderliğinin onayı ile gerçekleştiğini açıkladı. 
   Rum ve Yunan askerlerinin katılımıyla gerçekleşen Köfünye saldırısında 24 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetmiş, bin kişi de evsiz, barksız kalmıştı.
   Fileleftheros gazetesi “Köfünye Trajedisi ve Kıbrıs Dosyası’na İfade... Gayrı Resmi Bilgilendirme ile Atina ve Lefkoşa’nın Emirleri” başlıklı haberinde Konstantinidis’in “Kıbrıs Dosyası Komitesi”ne verdiği ve daha sonra da kitabında aktardığı ifadesini şöyle aktardı:

“Olayları fazla yansıtmayın”
“Köfünye’ye operasyon gecesi (15 Ağustos) Hükümet Sözcüsü Miltiadis Hristodulu, aralarında benim de bulunduğum gazetecileri ofisine çağırdı ve şunları söyledi:
“Baylar, bu akşam Köfünye’de General Grivas ve Milli Muhafız Ordusu tarafından yapılmakta olanlar Kıbrıs hükümetinin emriyle yapılıyor. Türkler kurban verdiği ve Türkiye de istilayla tehdit ettiği için sizden ricam, olayları geniş yansıtmayın, mümkünse resmi açıklamayla sınırlı kalın.’ Hristodulu’nun, operasyonun Kıbrıs hükümetinin emriyle yapıldığı açıklaması çok açık ve netti.

Grivas’a gelen telgraf
Konstantinidis daha sonra, 18 Kasım 1967’de ‘Mahi’ gazetesinde görevliyken, Atina Haber Ajansı’ndan; General Grivas’ın Köfünye olaylarıyla ilgili Yunan hükümetine izahat vermek üzere Atina’ya çağrıldığını söyleyen bir telgraf aldı. Konstantinidis hemen Milli Muhafız Ordusu Komutanlığı’na koştu ve o ana kadar hiçbir şeyden haberi olmayan Grivas’a bilgi verdi. Ancak (Grivas) kendisine, katıldığı Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantıda Ayiu Theodoru (Boğaziçi) ve Köfünye’deki operasyon için hem Kıbrıs, hem de Yunan hükümetlerinden tam yetkili olduğunun söylendiğini anlattı. Grivas Konstantinidis’e, kendi görüşünün operasyonu polisin üstlendiği şeklinde olduğunu söyledi. Bu noktada Polikarpos Yorgacis araya girerek polisin çabalarının sonuç vermediğini bu nedenle Milli Muhafız Ordusu’nun müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Başpiskopos da araya girdi ve Milli Muhafız Ordusu’nun müdahalesinin şart olduğunu vurguladı. Grivas, Atina’nın da rıza vermesini istedi, rıza verildi.

“Boyutunu hesaplamadılar”
Fanos Konstantinidis, ne Kıbrıs ne Yunan hükümetlerinin ne de Grivas ve Milli Muhafız Ordusu kurmaylarının Köfünye operasyonun bu boyuta ulaşacağını hesaplamadığı kanaatini belirtiyor. Milli Muhafız Ordusu Komutanlığı, Köfünye’deki Türklerin oldukça silahlanmış ve iyi eğitimli olduğunu çok iyi biliyordu. Bu nedenle Lefkoşa’yı ve Atina’yı, operasyonun başarılı olması için ‘takviyeli güç’ kullanılması gerektiği konusunda uyarmıştı. Her iki hükümet de yeşil ışık yaktı. Konstantinidis ‘göstermelik operasyon konusunda hiçbir bilgim yok’ diyor. Konstantinidis kitabında, Yunan tümeninin geri çekilmesi anlaşmasından sonra ve Kıbrıs’ın BM’deki daimi temsilcisi Zinon Rossidi’nin konuşması vesilesiyle Hükümet Sözcüsü Miltiadis Hristodulu’ya ‘Yunan tümeninin geri çekilmesiyle şimdi Kıbrıs sorununun daha kolay çözüleceğine inanıyor musunuz’ sorusu yöneltildiğini, Hristodulu’nun - off the record- verdiği ‘Evet, Kıbrıs sorununun çözümünün şimdi daha kolay olacağına inanıyoruz’ cevabı görüşmede hazır bulunan çoğu gazetecide şaşkınlık yarattığını yazdı.”

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474