banner564

Irkçılık protestosu

Güneydeki Kürtler Rum İçişleri Bakanlığı önünde çadırlı eylem başlattı

Irkçılık protestosu
banner598
   Güney Kıbrıs’ta kalan bazı Kürt ve İranlıların Rum makamlarının kendilerine kurumsal ayrımcılık ve ırkçılık yaptığı şikayet ederek, farklı taleplerle Rum İçişleri Bakanlığı önünde çadırlı eylem başlattıkları bildirildi. 
   Simerini gazetesi aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 46 Kürt’ün ve mülteci olarak tanınmış 10 İranlının, yağmur altında İçişleri Bakanlığı önüne çadır kurduklarını yazdı. Kürtlerin uzun bir süre önce siyasi iltica talebinde bulunduklarını ve Rum Hükümeti’nden kendilerine uluslararası koruma statüsü vermesini istediğini aktaran gazete, İranlıların ise yaklaşık 15 yıldan fazladır Güney Kıbrıs’ta yaşadığını ve kendilerine vatandaşlık verilmesi talepleri olduğunu kaydetti.  
   Habere göre Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’a mektup gönderen protestocu Kürtler, Esad’ın yurttaşlık hakkı vermeyi reddettiği Suriye’den Güney Kıbrıs’a giden vatansız Kürtlerin (ajanib) sorularının kalıcı ve etkili bir şekilde çözülmesini istedi. Tüm AB ülkelerindeki Suriye’den gelen vatansız Kürtlerin otomatik olarak siyasi mülteci statüsü aldığına işaret ederek, Güney Kıbrıs’ta siyasi iltica taleplerinin uzun bir süredir askıda beklediğini, bazılarının başvurusunun ise geçmişte incelendiğini ve reddedildiğini söyleyen Kürtler, ülkede var olan mevcut durumdan dolayı (iş piyasasına sınırlı erişim, sadece belirli bir iş akanında çalışma, kurumsal ayrımcılık ve kurumsal ırkçılık) haysiyetli bir yaşam sürdüremediklerini belirtti. 
    Kürtler, başvurularının incelenmesi ve Suriye’den gelip Güney Kıbrıs’ta kalan tüm vatansız Kürtlere mülteci statüsü verilmesi için Hasikos’un müdahalelerde bulunmasını, ayrıca kendilerine tamamlayıcı koruma statüsü verilmesi durumunda bazı yazılı taahhütler verilmesini istedi.  Mülteci olarak tanınan 10 İranlının ise vatandaşlığa alınmaları için 6-7 yıl önce başvuruda bulunduklarına işaret ederek, ne kendilerine bir yanıt verildiğini ve de konuşmaya çağrıldıklarını belirtti. 
   İçişleri Bakanlığı ve Brüksel’e sayısız mektup gönderdiklerini, seslerinin duyulması için protesto başlattıklarını anlatan İranlılar, ne İran, ne de “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportlarının olduğunu, sadece bir seyahat belgesine sahip olduklarını belirttiler. N Birkaç ay önce İçişleri Bakanının 8-10 yıldır Güney Kıbrıs’ta kalan dört mülteciye açlık grevine girmelerinin adından vatandaşlık verdiğine söyleyen İranlılar, kendilerinin 17-18 yılıdır Güney Kıbrıs’ta bulunduğuna işaret ederek Rum Hükümetinin “Hakkınıza saygı duyulması için açlık grevine başlayınız” mesajı mı verdiğini sordu. 

621 siyasi iltica talebi

   Bu arada Fileleftheros gazetesi Rum yetkili makamlarında 969 kişiyle ilgili 621 siyasi iltica talebinin bulunduğunu yazdı.  Bunlardan 351’inin Iraklı, 314’ünün de Suriyeli olduğunu kaydeden gazete, bu kişiler dışında Mısır, Sri Lanka, Filistin, Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerden vatandaşların da başvurularının bulunduğunu yazdı.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2014, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473