banner564

‘İşgal rejimine destek’

KKTC milletvekillerinin Brüksel temaslarına Rum partilerinden saldırı geldi

‘İşgal rejimine destek’
banner598
 Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Parlamentosu’nda temaslarda bulunmasının, Rum partileri arasında tartışma konusu olduğu belirtildi. 
   Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklerin Temasları İçin Kavga Ediyor” başlıklı haberinde, Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Parlamentosu’nda bulunmalarının, siyasi dinamikler arasında tartışmaya ve karşılıklı suçlamalara neden olduğunu yazdı. 
   Habere göre, DİSİ, yaptığı açıklamada, Hıristiyan Demokrat Grubu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e destek verirken, Sosyalistlerin ise “işgal rejimini destekleme ve Kıbrıs’ı sırtından bıçaklama girişiminde bulunduğunu” savundu.
   AKEL, Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Parlamentosu’ndaki temsiliyeti, doğrudan ticaret konusunun yinelenmesine ilişkin faaliyetlerin ve düşüncelerin, Anastasiadis’in müzakerelerdeki tutumundan dolayı ortaya çıktığını ifade etti. 
   Açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in son raporunda, Türkiye’nin suçlarından arındırılması ve de Türkiye’nin garantiler ve güvenlik alanında karşılıklı kabul edilebilir bir düzenleme konusunda uzlaşmaya varmasına ilişkin taahhüdünün övülmesinin, Türk planlarını ve taleplerini kolaylaştırdığı belirtildi. AKEL,  bu olumsuz gelişmelerde Anastasiadis’in sorumluluğunun ağır olduğunu dile getirdi. 
  DİKO ise, “DİSİ’nin, işgal liderinin yükseltilmesinden ve Kıbrıs sorununa ilişkin BM Genel Sekreteri’nin raporunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yok edilmesinden değil, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’ndaki temaslarından endişe duyduğuna” dikkati çekti. 
   Açıklamada ayrıca DİSİ liderliğinin, Kıbrıs Türk milletvekillerinin, Sosyalistler ve Demokratlar Grubu milletvekilleriyle temasta bulunması nedeniyle DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’u suçlama fırsatı bulduğunu ancak aynı Kıbrıslı Türk milletvekillerinin, DİSİ’nin de bağlı olduğu Avrupa Halk Partisi milletvekilleriyle görüştüğünü unuttuğunu ifade etti. 
   Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise, Anastasiadis’i, son Avrupa Konseyi sırasındaki çabalarında başarısız olmakla suçladı. 
   ELAM, Türkiye’nin, AB üyelik sürecinde ayakta ve kayıpsız kalmaya devam ettiğini belirtti. 

Tezler ileri götürülüyor

   Fileleftheros gazetesi “Milletvekilleri Adım Adım Dolaşıyor” başlıklı bir başka haberinde ise, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekillerinin, Avrupa Parlamentosu’daki mevcudiyetlerinin şimdiki mesele olmadığını, Avrupa Sosyalist Partisi’nin, gözlemci statüsü verilmesine kapı açtığı bir 10 yılın öncesine dayandığını yazdı. 
   Gazete, o dönemden bu yana ve toplantı olduğu zaman, CTP üyesi milletvekillerinin,  AB binalarında dolaştığını ve bilindik Türk tezlerini ileriye götürdüklerini belirtti. 
  Söz konusu milletvekillerinin, birkaç gün önce, aralarında Dimitris Papadakis’in de yer aldığı diğer AP üyelerinin hazır bulunduğu, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Kati Piri ile bir araya geldiğini anımsatan gazete Papadakis’e dayanarak görüşmenin, Piri’nn girişimiyle, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin Kıbrıs sorunu gibi konulardaki görüşlerini dinlemek amacıyla gerçekleştiğini yazdı. 
    Habere göre, Kıbrıslı Türk milletvekilleri, Kıbrıs sorununun ötesinde geçmişte meydana gelen çeşitli olaylarla ilgili bilindik görüşlerini de aktarma girişiminde bulundu. 
   Gazete, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin, sadece kendi siyasi alanıyla değil, Avrupa Halk Partisi gibi başka siyasi gruplarla da bir araya geldiğini yazdı.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2017, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473