banner564

İsrail’e gidiyor

Anastasiadis “müzakerelerden bağımsız bir şekilde bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi sürdürüyoruz”diyor

İsrail’e gidiyor
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 15 Haziran’da İsrail’e gidiyor. Rum Yönetimi’nin bu ziyaretle “Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden bağımsız olarak, bölge ülkeleriyle işbirliğine normal şekilde devam ettiği” mesajını vermek istediği haber verildi.

   Fileleftheros haberi manşetten “Yeni İşbirliği Hazırlıyorlar... 15 Haziran’da İsrail’de Anastasiadis-Netanyahu Görüşmesi... Müzakereler Kıbrıs’ın Komşularıyla İşbirliğini Etkilemedi... Kıbrıs Komşularıyla Normal Şekilde Devam Ediyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.
    Habere göre Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Banjamin Netanyahu ile ikili konular ve iki ülkenin bütün alanlarda işbirliğini masaya yatıracağı bu görüşme, Yunanistan’ın da katılacağı üçlü zirvenin ön habercisi addediliyor. 
   Her üç ülke arasında halen, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail zirvesi yapılmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiği belirtilirken zirvenin bu yaz yapılabileceği, liderlerin büyük ihtimalle Atina’da bir araya geleceği bilgisi de verildi.
    Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun davetlisi olarak İsrail’e gideceğini, İsrail Başbakanı dışında Cumhurbaşkanı ve Kneset (meclis) Başkanı ile görüşeceğini açıkladı. 
  Anastasiadis’in İsrail ziyareti sırasında enerji konularıyla ilgili bir gelişme beklenip beklenmediği sorusuna karşılık İsrail ile çeşitli konularda devam eden bir diyalog bulunduğunu, gündemde iki ülkenin ortak ilgi alanındaki bir dizi konu yer aldığını belirten Hristodulidis şunları ekledi:
   “İsrail’deki görüşme gündeminin önümüzdeki günlerde netleştirileceğinden, iki ülke arasındaki bütün ilişkilerin ve Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenliğin ileri götürülmesi konularının ele alınacağından eminim.”

Enerjide işbirliği

   Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, İsrail ziyareti sırasında Güney Kıbrıs-İsrail ilişkileri bağlamında enerji kaynaklarından istifade, müşterek istifade ve İsrail’in tekelleşme karşıtı yasasıyla ilgili gelişmelerin ele alınacağını açıkladı.
   Gazete “Mesaj çok açık: Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden bağımsız olarak Lefkoşa, bölge ülkeleriyle işbirliğine devam ediyor. Müzakerelerdeki gelişmeler Kıbrıs’ın Mısır ve İsrail’le işbirliğini etkilemedi” vurgusunu yaptı.
   Geçen Cumartesi günü Güney Kıbrıs ile Mısır’ın ortaklaşa icra ettiği arama ve kurtarma tatbikatının da bu çerçevede olduğu belirtilen haberde Güney Kıbrıs, Yunanistan, ABD, Fransa ve İngiltere’nin de katılımıyla bu hafta icra edilecek “Argonot 2015” kod adlı tatbikatın odak noktasının da sözde “Kıbrıs MEB’i içerisinde güvenlik” olacağına işaret edildi. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473