banner564

‘İstenmeyen adam’

Rum tarafı, İstanbul krizinin faturasını Eide’ye kesti

‘İstenmeyen adam’
banner598
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı İstanbul’daki yemeğe davet etmesine tepki gösteren Rum Yönetimi, faturayı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye kestiği bildirildi.   
   Rum basınına göre; Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İstanbul’a gittiğini ileten Eide’nin yüzüne telefon kapattı.
   Alithia gazetesi “Başkan’ın Eide’ye Hiddeti… Müzakereler Sınavda” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in Eide’yi, Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile birlikte “arkasından iş çevirmeye çalışmakla” suçladığını, adeta  “burnundan soluduğunu” vurguladı.
    Anastasiadis’in, Akıncı’nın İstanbul’a giderek yemeğe katılması ve ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşmesinde Erdoğan’ı, en çok da Eide’yi sorumlu tuttuğuna dikkat çeken gazete, tepki olarak İstanbul’dan ayrılışını erkene aldığını, Eide ile yarın planlanan görüşmeyi ve Akıncı ile müzakere prosedürü çerçevesindeki cuma günkü liderler görüşmesini iptal ettiğini yazdı.
   Gazete “böylece müzakereler, genel seçimlerin tamamlanmasından sonra yeni belirleyici aşamaya girmesi beklendiği bir anda Erdoğan ve Eide’nin kurnazlıkları yüzünden ciddi krize girdi. Akıncı’nın seçilmesinden sonra yeniden başlayan müzakereler bir yıl sonra en büyük sınavını yaşıyor” ifadesine yer verdi.
   Rum yönetiminin, Eide’nin, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yı gizlice İstanbul’a götürüp, devlet başkanları onuruna verilen yemekte yer almasını sağlayacağını bildiğine hatta Akıncı’nın Genel Sekreter Ban’la görüşmesini gizlice ayarlayan kişi olduğuna inandığına vurgu yapan gazete bunun, Anastasiadis için bardağı taşıran son damla olduğuna işaret etti, özetle şunları yazdı:
   “Diplomatik kaynaklar Alithia’ya, Akıncı’nın İstanbul’da olmasından Eide’nin de sorumlu olduğunu, Eide’nin Kıbrıslı Türk lideri, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşme de ayarlayarak teşvik ettiğini söylediler. Aynı kaynaklar, yemeğe Akıncı’nın da katılacağını Anastasiadis’e söyleyenin de Eide olduğunu belirttiler. Anastasiadis çok sinirlendi ve yemeğe katılmayı reddetti ve BM yetkilisinin yüzüne telefonu kapattı.”

Eide buza yatırıldı

   Fileleftheros manşet haberinde “Müzakerelerde Kriz… Ankara ve BM İstanbul’da Akıncı’yı Yükseltme Sahnesi Kurdu… Tepkiler: Lefkoşa Eide’yi Buza Yatırıyor” başlıklarını kullandı.
   Akıncı’nın yemeğe davet edilmesi ve BM Genel Sekreteri ile görüşmesine sert tepki gösteren Rum yönetiminin BM ile Türkiye’nin KKTC’yi yükseltme maksadıyla ortak hareket ettiği kanaatinde olduğunu belirten gazete “Kıbrıs tarafı İstanbul’da cereyan edenlerden sorumlu tuttuğu Eide’yi ‘buza yatırmaya’  karar verdi. BM yetkilisi artık muteber arabulucu görülmüyor” ifadesini kullandı.
   Haberi “Müzakereleri Havaya Uçuruyorlar… Başkan Her Şeyi İptal Etti, Eide İstenmeyen Adam”  başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete Akıncı’nın İstanbul’daki yemeğe davet edilmesi ve Genel Sekreter ile görüşmesinin Rum yönetimini çok öfkelendirdiğini çünkü Anastasiadis’in, Akıncı’nın herhangi bir şekilde zirveye katılmayacağına, Ban’ın da kendisiyle görüşmeyeceğine dair BM’den, özellikle de Eide’den güvence aldığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474