banner564

‘İyimser değilim’

Anastasiadis, Türkiye’nin, Kıbrıs konusundaki niyetlerini değerlendirdi

‘İyimser değilim’
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin, Kıbrısla ilgili niyetlerini değerlendirirken, bu konuda pek iyimser olmadığını söyledi.
   Kathimerini gazetesine konuşan Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı ile detaylı bir değerlendirme yapacağını, daha sonra da izlenecek yöntem konusunda Ulusal Konseyi bilgilendireceğini söyledi.
    “Müzakerelere dönülmesi konusundaki fikir ayrılıklarının dillendirilmeye başlandığı şeklindeki gözlemden bahsedilmesi üzerine” Anastasiadis, Ulusal Konsey’de, DİKO dahil, hala partilerin büyük bir çoğunluğunun, “müzakerelere dönülmesi yönteminin bulunması” gerektiğinden bahsettiğini ifade etti.
   Müzakerelerin yeniden başlamasıyla, toprak konusuna haritaların da dahil edilip edilmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, toprak düzenlemelerini belirlemesi gereken kriterler konusunda anlaşmaya varıldığında, son aşamada haritaların sunulması konusunu ortaklaşa kabul ettiklerini zira aksi takdirde toplum içi anlaşmazlıklara sahip olunacağını ifade etti.
   Anastasiadis bir başka soru üzerine hidrokarbondan elde edilecek olan gelirler konusuna değindi ve bu konunun zaten Hristofyas-Eroğlu görüş birliklerinde çözümlendiğini söyledi.
   Anastasiadis sözlerinin devamında, ilk önce İkinci Cumhurbaşkanı Talat döneminde yetkilerin merkezi hükümete ait olduğu konusunun ele alındığını ve bu konuda görüş birliğinin bulunduğunu, ikinci olarak ise, Eroğlu döneminde, gelirlerin dağıtılması konusunun ele alındığını, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin doğal kaynaklarından faydalanılmasından elde edilecek olanların da dahil olduğu, “gelirlerin dağıtılması yöntemlerini kabul ettikleri bir görüş birliğinin” bulunduğunu ifade etti.
   Anastasiadis bu konunun, “Kıbrıs Türk tarafının, tanınma çabası için arada bir tehdit olan B Planının dışarıda bırakılması için” çözüme gidilmek üzere olunduğu zaman ele alınmasının mümkün olduğunu belirtti.
   Anastasiadis, toprak düzenlemelerine ilişkin hassasiyetlerin de çözüm penceresinde olunduğu zaman söz konusu olduğunu söyledi.
    Anastasiadis, Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözümlenmesine yönelik olarak masaya ciddiyetle oturacağını söylediğini anımsattı.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2015, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474