banner564

Kadis’in itirafı

Rum Eğitim Bakanı “okullarda zaten ENOSİS okutuluyor” dedi

Kadis’in itirafı
banner598
 Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, Rum öğrencilere yönelik tarih derslerinde Enosis Plebisiti’nin okutulduğunu ve bunun tarihi bir olay olduğunu söyledi.
   Kadis açıklamasında, 1 Nisan yıldönümü ile Ekim kutlamaları kapsamında da Enosis Plebisitine tarihsel bir gönderme yapıldığını ve bunun AKEL’in önerisiyle, orta dereceli devlet okullarının işleyiş tüzüğüne geçtiğini ifade etti.
   Bu önerinin Eğitim ve Kültür Bakanlığından gelmediğini söyleyen Kadis, bu değişiklik önerisinin bir partiden geldiğini ve diğer partiler tarafından da desteklendiğini söyledi.
   Ancak kendilerinin bu tarihi olaya hali hazırda okullarda değinildiğini düşündüklerini dile getiren Kostas Kadis, Meclisin kararıyla geçen bir karara birkaç dakika değinmekle çarpıcı veya farklı bir şey olacağını düşünmediklerini, öte yandan her halükarda bu karara saygı duyulduğunu belirtti.
   Politis gazetesine göre; konuyla ilgili bir soruya yanıtında ise, Enosis Plebisitine tarihi bir olay olarak atıfta bulunmayı sürdüreceklerini dile getiren Kadis, “Bakanlık şu veya bu şekilde, 1 Nisan ve Ekim kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, buna atıfta bulunacak” dedi.
    Alithia gazetesinin haberine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise konuyla ilgili açıklamasında, Eğitim Bakanlığının herhangi bir genelgesini belirlemenin, Rum Meclisinin yetkisinde olmadığını söyledi.
    Bu sorumluluk ve yetkinin, yalnızca bakanlığı ilgilendirdiğini dile getiren Neofitu, bu meselenin, karışıklıklardan kaçınılması veya herhangi bir demagojiye fırsat verilmemesi için, mümkün olan en kısa zamanda düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
   Bunun devletin, hükümetin ve Meclisin tamamını meşgul edecek bir konu olduğunu da dile getiren Neofitu, bundan dolayı bunun düzeltilmesi gerektiğini yineledi.

Çözüm sonrasında tarih

   Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümünün ardından eğitim sisteminin nasıl şekillendirileceği konusundaki bir soruya yanıtında “ne Kıbrıslı Türklerin ne de Kıbrıslı Rumların tarihini yeniden yazmayacağız” şeklinde konuştu.
    Neofitu şöyle dedi:
   “Bir tane halka, Kıbrıs halkına sahibiz ve bu halkta hem Kıbrıslı Türkler, hem de Kıbrıslı Rumlar var. Dolayısıyla Kıbrıs sorununun çözümü ve eğitim sistemimiz çerçevesinde, birlikte yaşamanın kültürü ve eğitimini de oluşturma yükümlülüğüne sahibiz. Bunu ise tarihi silerek değil, doğrular, yanlışlar ve eksikliklerden doğru tarihi sonuçlar çıkararak; tarihi, tarihi bir olay olarak kabul ederek başarabiliriz.”

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2017, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473