banner564

Kıbrıs’ın önemi artacak

Enerji konusunda yoğun gelişmelerin yaşanması bekleniyor

Kıbrıs’ın önemi artacak
banner598
   Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin, enerji konusunda kıbrıs Rum tarafına güçlü kozlar verdiği bildirildi. Rum basınına göre, önümüzdeki aylarda yaşanacak gelişmeler, Rum tarafının enerji konusundaki önemini daha da artıracak.
   Haberde, bölgedeki haritanın sürekli değiştiği ve Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunu ve ekonomi gibi karşı karşıya olduğu ciddi sorunlara rağmen istikrar kapısı olarak kabul edildiği kaydedilerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temel donanımının stratejik konumu ve hidrokarbonlar olduğuna dikkat çekildi. 
   Enerji diplomasisi çerçevesinde Rum kesiminin gündeminde iki sondaj ve birçok ziyaretin bulunduğu aktarılan haberde, bunların neticesinde birçok değerlendirme yapılacağı ifade edildi

Yeni sondajlar

   Filelefteros gazetesi, ENI’nin Eylül ortalarında 2, 3 ve 9’uncu parselleri kapsayan bir dizi sondaj gerçekleştireceğini ve sismografik verilerden elde edilen göstergeler temelinde şirketin “ihtiyatlı iyimserlik” dile getirdiğini aktararak, ilk sondajın neticesinin yılsonuna kadar çıkmasının beklendiğini belirtti. 
   Aynı zamanda 2015 yılı başlarında Noble’ın da sözleşmesi temelinde 12’inci parsel içerisinde bir sondaj gerçekleştirme yükümlülüğü olduğunu yazan gazete, şirketin, sondaj makinesinin, doğalgaz yerine petrol denemesi yapmasına yönelir görüldüğünü iddia etti. Gazete şirketin petrol konusunda araştırmalar yapmayı ciddi bir şekilde düşünmesinin sebebinin sahip olduğu göstergeler olduğunu da savundu.

Sınılaştırma Terminali

   Öte yandan bu gelişmelerin Vasiliko’da doğalgaz sıvılaştırma terminalinin oluşturulup oluşturulmayacağı konusunda bir fikir vereceğinden söz eden gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in söylediği gibi terminalin Lefkoşa Rum kesimi için birinci öncelik olduğunu belirtti. Habere göre Güney Kıbrıs’ın enerji planlarıyla ilgili yapbozunun tamamlanması için alternatif senaryolar da oluşturuldu
   Bu çerçevede hareket eden Lakkotripis’in, yetkili bakanların da hazır bulunacağı iki ülkenin teknik komiteler toplantısı için teknokratlar grubuyla birlikte Mısır’ın başkenti Kahire’ye gideceğini haber veren gazete, Dışişleri Bakanlığından Tasos Conis ile teknokratlar grubunun ziyaretlerini 20 Ağustos’a kadar uzatarak Mısırlı uzmanlarla görüşeceğini aktardı. 
   Gazete Kahire’de gündemin büyük olduğuna işaret ederek “Kıbrıs doğalgazının” Mısır’a satılması ve transit ticaretle ilgili olduğunu belirtti. Lakkotripis’in 9 Eylül’de Ürdün, 28 Eylül’de Umman ve Ekim ayında da Romanya’yı ziyaret edeceğini aktaran gazete, bu ziyaretlerin, Lefkoşa Rum kesiminin, potansiyel pazarlar bulma yönündeki ön hazırlığıyla ilişkili olduğunu kaydetti. Gazete, Mısır ve Ürdün’ün sıvılaştırılmış doğalgazı tekrar gaz haline dönüştürecek terminaller oluşturmayı planladıklarını belirterek, Güney Kıbrıs’ın da bu gelişmeyle ilgilendiğini kaydetti.

New York’taki temasları

   Gazete Eylül ayında New York’taki BM Genel Kuruluna katılacak olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in burada Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el Sisi ile görüşmesinin beklendiğini aktaran gazete, görüşme talebinin Sisi’den geldiğini kaydetti. Anastasiadis’in Sisi’nin Cumhurbaşkanı olması dolayısıyla düzenlenen törene de katıldığını anımsatan gazete, iki ülkenin iletişim kanallarını muhafaza ettiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474