banner564

KKTC uyuyor

Bizleri Türkiye’nin garantörlüğünden mahrum etmeye çalışan Anastasiadis, İsrail Başbakanı Netanyahu ile ‘Güvenlik’ ve ‘Savunma’ alanında 5 ayrı anlaşma kararı aldı

KKTC uyuyor
banner598
   Türkiye’nin, Kıbrıs üzerindeki garantörlük hakkını ortadan kaldırmak için yoğun çöaba harcayan Rum lideri Nikos Anastasiadis, diğer yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile güvenlik ve savunma konusunda 5 ayrı anlaşmaya vardı. Kıbrıs Türk tarafının, böylesi bir gelişme karşısındaki sessizliği ve tepkisizliği ise dikkat çekiyor.
   Güney Kıbrıs ile İsrail arasında enerji, teknik düzeyde görüşülmekte olan (hidrokarbondan) müşterek istifade, savunma ve güvenlik konularında bundan sonra atılacak adımların kararlaştırıldığı, bu çerçevede için Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Eylül’de, Savunma Bakanı Fokaidis’in de Ağustos’ta İsrail’e gideceği haber verildi. 
   Rum basını, Anastasiadis ile Netanyahu arasındaki anlaşmaları ‘Düşmanımız Ortak’ başlığıyla yansıttı. 
    Fileleftheros haberi “Enerji İçin Eylem Planı... Anastasiadis ve Netanyahu Uzlaşılanların Hayata Geçirilmesi Adımlarını Kararlaştırdı... Güvenlik de Gündemin Üst Sırasında” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
   Netanyahu’nun hem Anastasiadis’le baş başa görüşmelerinde hem de heyetlerin de katılımıyla genişletilen görüşmelerde AB üyesi olarak Güney Kıbrıs’ın rolüne işaret ettiğine dikkat çekilen haberde dünkü görüşmelerde Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan işbirliğinin İtalya’nın da katılımıyla genişletilmesi masaya yatırıldı. 
   Netanyahu ve beraberlerindekilerin güvenliğini sağlamak üzere Rum polisinin alarma sokulduğunu, geçeceği yer yerde yolların trafiğe kapatıldığını ve helikopterlerin de havadan takip yaptığını kaydeden gazete, Netanyahu’nun dünkü görüşmeler sırasında “bir dostluktan değil kardeşlik ilişkilerinden söz ediyoruz... Kıbrıslılar İsrail’e tatile gelsin” dediğine de işaret etti.

Donald Tusk geliyor

   Haberde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un Eylül ayının ilk on günü içerisinde İsrail ve Filistin ve Güney Kıbrıs liderleriyle AB’nin Ortadoğu meselesine müdahil olma yöntemlerini görüşmek üzere bölgeye geleceği de kaydedildi. 
   Gazeteye göre Tusk 8 Eylül’de Anastasiadis’le görüşmek için Güney Kıbrıs’a, 9’unda Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail’e ve 10 Eylül’de de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşmek üzere Ramallah’a gidecek.
   Gazete “Bundan Sonraki Adımlar Savunma-Güvenlik... Lefkoşa’daki Anastasiadis-Netanyahu Görüşmesinde Önemli Kararlar” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:
   “Netanyahu ve Anastasiadis Lefkoşa’daki görüşmeleri sırasında savunma ve güvenlik alanında şu önemli işbirliği adımlarını kararlaştırdı:
   1-Enerji konusundaki hedefler belirlendi ve bundan sonra atılacak adımlar kararlaştırıldı.
   2-Güvenlik alanında işbirliği ve karşılıklı ziyaretlerde bulunulması konusunda mutabakata varıldı.
   3-İsrail ve Filistin liderlerinin ayrı ayrı Avrupa Konseyi’ne gitmesiyle ilgili atılacak adımlar kararlaştırıldı.
   4- Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Dışişleri bakanları, zirve toplantısının hazırlık görüşmeleri için Eylül New York’ta bir araya gelecek.
   5-İki ülkenin Yunanistan’la birlikte var olan üçlü işbirliğine İtalya’nın da katılması perspektifi var.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2015, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473