banner564

Komutan Avrupalı

Anastasiadis’in 2 bin kişilik uluslararası güç önerdiği açıklandı

Komutan Avrupalı
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Birleşmiş Milletler ( BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazılı olarak verdiği son öneriler Rum basınında geniş yer aldı.
   Alithia gazetesi, Anastasiadis’in, “her şey üzerinde anlaşmaya varılmadan hiçbir şeyde anlaşılmayacak” ilkesine atıfta bulunduğu ve “ya bütün konular kabul edilir veya hepsi geçersiz olur” şartı ile sunduğu son önerilerden yaptıkları alıntılara yer verdi.
   Habere göre Güvenlik ve Garantiler başlığında, “mevcut güvenlik sistemine son verilmesi ve başka bir güvenlik sistemi olması gerektiği” görüşünün yer aldığı öneride özetle şunlar kaydediliyor:
   “Garanti Antlaşması ile müdahale hakkı ve İttifak Antlaşması çözümün ilk gününden kaldırılmalı. Yaklaşık 2 bin kişiden oluşacak bir uluslararası güç olmalı. Gücün üçte birinin garantör ülkelerden (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) gelmeli, Komutanı Avrupa ülkesinden olmalı. Geçici polis gücünde Türk polisler de olmalı. 1960 antlaşmaları temelindeki kontenjanlar (Türk ve Yunan alayları) çekilmeli. Çekilme 18 ay içerisinde olmalı. Avrupa Birliği de rol sahibi olmalı.”

İlk günden çekilme

   Önerinin Askerin Çekilmesi başlıklı bölümünde “Güvenlik yönünün, uzlaşılanların uygulanmaması halinde yaptırım öngören BM anayasasının 7’nci maddesi altına konulması” önerisi yer alıyor, şunlara yer veriliyor:
   “Askerin büyük bölümü ilk günden çekilmeli, geriye kalanların hafif silahları olmalı ve onlar da sona eriş tarihi olan bir takvim içerisinde aşamalı çekilmeli. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin güvende hissedeceği bir güvenlik sistemi olmalı ve garantör güçler bu sistemi denetleyememeli veya uygulayamamalı.”
   Önerinin Toprak başlığında, “Rum tarafının sunduğu haritaya uyulması ve 90 ile 100 bin arasındaki Rum göçmenin köylerine geri dönmesini kapsaması gerektiği, Güzelyurt’un verilmesi, haritanın Rum tarafının önerdiği devletlerin toprak oranıyla ilgili olması ve Rum göçmenlerin yüzde 60’ının Rum idaresi altında geri dönmesine olanak tanıması gerektiği” savunuluyor.

Mülklerle ilgili öneriler

   Mülkiyet başlığında, mülkün sahibine iade edilememesi durumunda iki mülk statüsü olması gerektiği kaydedilen öneriden özetle şu detaylar aktarılıyor:
   “Birincisi, toprak düzenlemesine uğrayacak bölgelerdeki mülkler. Bu bölgelerde kural, mal sahibine iadedir. 1-ortak menfaat binaları olan mülkler (hastane v.b.) ise, 2- boş arsalara inşa edilmiş binalar ise, 3- mal sahibi iadesini talep etmemişse bu istisna teşkil edecek.
   İkincisi, toprak düzenlemesine uğramayacak bölgelerdeki mülkler. Bu bölgelerdeki mülklerle ilgili kriterlere daha ‘esnek’ yaklaşılacak: 1-mülkte önemli inkişaf yapılmışsa, 2-aile konuları dikkate alınacak, 3-mülklerin üçüncü şahıslara satılmasıyla, (sonraki alıcılarla) ilgili meselelerle karşılaşılacak, arazi (kullanım) alanı iznine bir sınır olmalı (altında olması halinde iade yapılmayacak değer sınırı), 4-kullanılmayan mülklerin iade oranı sınırı, mülk değerinde 1/3 kuralı. Mont Pelerin’de görüşülen ilkeler, yani bazı bölgelerde uygulanacak bir ‘özel statü’ temeline göre bazı bölgelerde istisnalar incelenebilir.”
Yönetim ve Güç Paylaşımı

   Yönetim ve Güç Paylaşımı’nda “ortak liste, çapraz ve ağırlıklı oy ile dönüşümlü başkanlık görüşülebilir. Görev süresi 2’ye 1 yıl ve ilk dönem Kıbrıslı Rum başkan olacak. Bazı kurumlarda kararların, tarafların her birinin en az bir oyu ile alınmasıyla ilgili sistemin işleyebilmesi için hazırlıklı olunmalı. Çeşitli organlarda 2’ye 1 oranının görüşülmeye hazır olunmalı” deniliyor.
    Yunan ve Türk vatandaşlarına eşit muamelede “4’e 1 oranına riayet edilsin. Bu düzenleme Avrupa mevzuatına uygun olmalı. Türk vatandaşlarının mülk edinmesinde sınırlama olacak. Öğrenci, turist ve geçici işçiler sınırsız geçici çalışma izni alabilir. Avrupa Gümrük Birliği’ne göre Türkiye’den ticari mal alımında sınırlama olacak. Kıbrıs Türk oluşturucu devleti tarafından Türkiye’den ticari mal alımlarında geçici tedbirler (yumuşama) olacak. Yani bugünkü düzeyde ticari mal ithal edebilecekler” deniliyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2017, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474