banner564

Koşuyor

Eide’nin hedefi; müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması, ardından anayasa ve Mart’ta referandum

Koşuyor
banner598
   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda müzakerelerdeki açık konuların 2015 sonunda kapanacağı, yeni anayasa hazırlanmasına geçileceği ve Mart ayında referanduma gidileceğ konusunda Avrupa Birliği’ni bilgilendirdiği iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi: “Eide: Yeni Anayasaya ve Mart Ayında Referanduma Doğru – AB’ye Çözüm Mesajı – Türkiye Garantiler İçin Geçiş Dönemi İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Brüksel’e “aşırı iyimser mesajlar” gönderdiğini bildirdi.
   Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Brüksel’e gideceğini, bu ziyaret öncesinde AB yetkilileriyle  iletişim halinde olan Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin “aşırı iyimser mesajları” ilettiğini iddia etti.
   Gazete ayrıca, Eide’nin, Türkiye’nin “Bir geçiş dönemi çerçevesinde garantilerin devamı talebini de Brüksel’e resmen ilettiğini” öne sürdü.
   Habere göre Eide, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinin “geri dönüşü olmadığını ve her şeyin BM’nin planlarına göre gitmesi durumunda açık konuların 2015 sonuna kadar kapanacağını” belirterek, “Bu durumda anayasa uzmanları tarafından yeni anayasanın yazılmaya başlanacağını ve Mart ayında ayrı referandumlarla onaya sunulacağını” iletti.
   BM’nin hedefinin bu olduğunu da vurgulayan Eide, anayasanın referandumlarda onaylanması durumunda hemen yürürlüğe gireceğini de ifade etti.
    Gazete, Eide’nin ayrıca Brüksel’e, Türkiye’nin “garantilerin, bir geçiş dönemi çerçevesinde korunmasını talep ettiğini de ilettiğini” savunurken, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü Brüksel’de yapacağı temaslar öncesinde Türkiye’nin de bu yöndeki görüşünü resmen AB’ye bildirdiğini öne sürdü.
    Eide’nin Brüksel’e, “Türkiye’nin garantilerin korunması talebinin zamanı geldiğinde yeniden değerlendirileceği” görüşünü de ilettiğini savunan gazete, böylelikle Eide’nin “Türkiye’nin geçiş dönemine ilişkin talebinin karşılanması niyetini ortaya koyduğu” yorumunda bulundu.
Habere göre Eide, ayrıca “kendisinin kalıcı sapmaların empoze edilmesini gerekli görmediğini” de vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473