banner564

Londra’ya ilk mesaj

Kasulidis, İngiliz üslerindeki AB vatandaşlığının geçerli olmasını istedi

Londra’ya ilk mesaj
banner598
Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis,İngiliz üslerindeki AB vatandaşlığı statüsünün geçerli olmasını istedi ve “ Britanya’nın bu uygulamayı sürdürmesini istiyoruz”dedi.
   Alithia gazetesinde yer alan habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın bu hedefe yönelik olarak çalışmayı sürdüreceğini dile getiren Kasulidis, Dışişleri Bakanlığı’nın Üsler konusunu, Avrupa vatandaşlığı durumunun (statüsünün), İngiliz Üs topraklarında geçerli olmayı ve tanınmayı sürdürmesi için, biri Rum Yönetimi ile Birleşik Krallık, diğeri de Birleşik Krallık ile AB arasında olmak üzere iki anlaşmanın yapıldığı “Katılım Anlaşması” çerçevesinde ele alacağını bildirdi.
   Kasulidis, bu doğrultuda düzenlemeler yapacaklarını ve önlerinde iki sene olduğunu da belirtti.
   Gazeteye göre Kasulidis, Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen referandum konusunda, AB’nin yalnızca soğukkanlı bir tavır değil, olgun ve istikrarlı bir tavır sergilemesi gerektiğini de söyledi.
   İngiliz üniversitelerinde öğrenim gören “Kıbrıslı öğrenciler” konusuna da değinen Rum bakan, hali hazırda İngiltere’de öğrenim gören hiçbir öğrencinin, eğitimleriyle ilgili olumsuz etkileneceklerini sanmadığını sözlerine ekledi.

Türkiye ile ilişkiler

   Rum Dışişleri eski Bakanı Erato Kozaku Markulli de, Brexit konusunda Alithia gazetesine verdiği demeçte, İngiltere ile Güney Kıbrıs arasındaki siyasi düzeydeki ilişkilerin “Kıbrıs’ın Commonwealth’e katılımından ötürü önemli ölçüde değişmeyeceğine dair inancını” dile getirdi; bununla birlikte, “İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ise NATO müttefikleri olarak muhtemelen yeniden ısınabileceğini” ifade etti.
   Gazeteye göre Markulli, İngiltere ile Güney Kıbrıs arasında hemen siyasi aşamada önemli bir değişiklik olacağını düşünmediğini, çünkü Birleşik Krallık’ın BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olmayı sürdüreceğini, bunun yanı sıra “Commonwealth’in” de lider ülkesi olmaya devam edeceğini belirtti.
    Markulli, Birleşik Krallık’ın “Kıbrıs’a” yönelik dış politikasının, AB’den çıkışının ardından NATO’daki müttefiki Türkiye ile ne tür bir ilişki geliştireceği, bunun yanı sıra politik ve ekonomik çıkarlarının da Türk tezleri ve yaklaşımlarıyla ne derece aynı hizada olacağına bağlı olacağını ifade etti.
   Gazeteye göre Markulli, İngiltere’nin AB’den çıkmasına bağlı olarak, Türkiye’nin İngiliz ürünleri için cazip bir piyasa, aynı zamanda İngiliz vatandaşları için de ucuz bir turizm merkezi olacağına dair görüşlerini de ortaya koydu.

Bloomberg’in yorumu

   Haravgi ve diğer gazeteler ise, Bloomberg haber portalında yer alan bir habere dayanarak, İngiltere’nin AB’den çıkma kararının ardından, bundan en fazla turizm ve ticaret alanlarında olmak üzere, “Kıbrıs’ın” da aralarında bulunduğu altı ülkenin etkileneceğini yazdı.
   Gazete, Bloomberg’e dayanarak, bu altı ülkeyi “Akdeniz’deki iki turizm merkezi olarak Kıbrıs ve Malta, İrlanda, Polonya ve Litvanya” olarak sıraladı.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2016, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473