banner564

Maraş’ı verin

Dış ülkelerde yaşayan Rumların örgütlerinden, Kıbrıslı Türklere yönelik mesaj:

Maraş’ı verin
banner598
   Dış Rumların her yıl geleneksel olarak Güney Kıbrıs’ta düzenledikleri toplantının  25’incisi sona erdi. Merkez Konsey toplantısının sona ermesine bağlı olarak benimsenen karar çerçevesinde, Kıbrıslı Türklere “Maraş’ı verin” çağrısı yapıldı.
    Fileleftheros gazetesi haberi, “Maraş’ın İadesi İçin Birlikte Çalışabiliriz-Dış Rumların Kıbrıslı Türklere Yönelik Kıbrıs Sorununa İlişkin Mesajı” başlıklarıyla yayınladı. Gazete, POMAK, PSEKA ve POMAK isimli örgütlerin, Kıbrıslı Türklere yönelik olarak, “Türk askerleri tarafından sürdürülmekte olan işgal ve trajik olayların araya girmesine karşın, hala daha var olan karşılıklı anlayış rezervinin, Doruk Anlaşmaları, uluslararası hukuk ve Avrupa normlarına dayalı olarak, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlık, siyasi eşitlikli, işgal orduları ve yerleşikler olmaksızın, yeniden birleşmiş, bağımsız, iki toplumlu federal, egemen, askersiz bir Kıbrıs’ı teminat altına alacak bir çözüm için, amacı teşkil etmeye yeterli olduğu” mesajını gönderdiğini yazdı. 

Harekete geçin

   Habere göre dış Rumlar, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler de dahil olmak üzere Kıbrıslı Türklere “Türk işgalinin sona ermesi ve ülkenin yeniden birleşmesi için ellerini birleştirmeleri ve harekete geçmeleri” çağrısında da bulundu.  Dış Rumlar mesajında, “size, iki toplum lideri ve müzakereciler arasında, ilerleme sağlanması, yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunabilmesi için, geçtiğimiz Şubat ayında başlayan müzakereye, kendi yönteminizle katkı koymanız çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı. 

“İlk görev”
Dış Rumlar ayrıca, ilk görev olarak, Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilebilmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğini de ifade etti. 
Simerini gazetesi dış Rumların toplantı sonunda benimsedikleri kararda, savaş suçlarıyla ve sivillere yönelik suçlardan sorumlu olanların, yargı önüne çıkarılmasını da talep ettiğini yazdı..  Haravgi gazetesine göre dış Rumlar, toplantının sona ermesine bağlı olarak düzenledikleri basın toplantısı çerçevesinde, dış Rumların amacının, Kıbrıs sorununun ilerletilmesi olduğunu ifade etti. 

Dış Rumlar duyduklarından memnun kalmadı 
Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, dış Rumların, Güney Kıbrıs’ta kaldıkları süre zarfında, yaşadıkları ve duyduklarından dolayı Ada’dan çok da memnun ayrılmadıklarını yazdı. Gazete dış Rumların, bir yandan, partiler arasındaki anlaşmazlıklar ve partilerin, kendi önlerinde (dış Rumlar önünde ) dile getirdiği yoğun görüş ayrılıkları, diğer yandan ise ekonomideki durum nedeniyle, büyük hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473