banner564

‘Masaya dönmek zorunda’

Anastasiadis “Enosis kararı hem hedef, hem de zaman açısından yanlıştı” diyerek, Akıncı’nın istemiş olduğu açıklamanın yapıldığını bildirdi

‘Masaya dönmek zorunda’
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Meclisi’nin 1950 Enosis Plebisiti’nin okullarda anılmasıyla ilgili tüzük değişikliğini onaylama kararının hem zaman, hem de hedef açısından yanlış olduğunu söyledi.
   Alithia “Başkan Anastasiadis Durumu Kesin Olarak Netleştirdi… Şimdi Top Akıncı’da” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in, “Rum Meclisi’nin kararıyla ilgili tatmin edici bir açıklama isteyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya istediği açıklamayı yaptığını” öne sürdü.
   Gazete, haberi iç sayfasında “Nikos Anastasiadis Müzakerelerin İyiliği İçin Tonları Düşürüyor… Başkan’ın Meclis Kararıyla ilgili Dünkü Açıklamasından Sonra Kıbrıslı Türk Liderin Artık Bahanesi Yok. Perşembe Günü Diyalog Masasına Dönmek Zorunda” başlık ve spotlarıyla aktardı.
    Habere göre, Anastasaiadis “Meclis kararı yalnız zaman açısından değil, hedef açısından da yanlıştı çünkü hiçbir parti istenen çözümün Enosis olduğunu iddia etmiyor veya bunu öne çıkarmıyor” dedi.
   Anastasiadis, “Gerekçeyi bizim tarafın vermiş olmasına karşın, dile getirilen korkular haklı değildir çünkü bizim kendi aramızda, istenen çözümün iki bölgeli iki toplumlu federasyon olacağı; ayrılık veya Enosis veya vb’nin kesinlikle yasaklandığı ve bunun Anayasa’nın değiştirilmez maddelerinden olacağı konusunda anlaşma var.” ifadelerini kullandı.

Meclis bağımsız bir organ

   Habere göre, Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, müzakerelere gitmesi için konunun yeniden Rum Meclisi’ne gitmesi gerektiği söyleminin sorulması üzerine şunları söyledi:
   “Meclis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsız bir organıdır. Hiç kimseden emir veya dikte kabul etmez. Bu söylediklerim, daha çok komplikasyon yaratmak istediğim anlamına gelmiyor sadece herkes ne istediğini, ne talep ettiğini bilmeli diyorum. Ben de hiçbir zaman Akıncı’nın önüne gerek ortak çizgiyle çatışan kararlar alan farklı görüşteki yasadışı yönetime dayatması gereken hiçbir konu koymadım.”
   Anastasiadis, bugüne kadar önemli ilerleme kaydedildiğini, bundan sonraki zamanın nasıl değerlendirileceğine bakılması ve mümkünse en kısa zamanda iki toplumun da çözümü kabul etmesine olanak tanıyacak yakınlaşmaların sağlanması gerektiğini kaydetti.
   Rum Lider Anastasiadis, şöyle devam etti:
    “Şikayetleri bir yana bırakalım ve tarafların her birinin endişelerini göğüslemek için ciddiyetle müzakere etmeye hazırsak, bunu cesurca söyleyelim. Kıbrıs Rumlarının, İngiliz boyunduruğunu kırma ve Enosis’i başarmak için silahlı çabası olan 1 Nisan kimsenin Enosis lehine söylemde bulunmadığı kutlamalar yapıldığı dikkate alındığında, basit bir atfa aşırı tepki haklı değil.”
   Gazete, Anastasiadis’in Kıbrıs Türk basınının, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı kaynak göstererek yayımladığı, Anastasiadis’in son görüşmeleri sırasında uygunsuz davranış sergilediği haberlerine “cevap vermek istemediğini” ancak şunları söylediğini yazdı:
   “Sayın Akıncı’ya saygı gösteriyorum. Sigara gibi kötü bir alışkanlığım var, itiraf ediyorum. Sayın Akıncı yıllar önce bir solunum rahatsızlığı geçirdi ve doktorları, sigara içilen ortamlarda bulunmamasının iyi olacağı tavsiyesinde bulundu. Bunu bana iletti ve saygılı bir şekilde iletti. Sigara içmek istediğimde veya ihtiyaç duyduğumda salondan çıkıp sigara içiyorum. Diğerlerini, siyasi liderlere yakışmayan dedikodu olarak görüyorum.”

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2017, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473