banner564

Moral dağıtıyorlar

Güney Kıbrıs’ın 12’nci parseldeki Afrodit yatağından 10-15 milyar dolar civarında kazanç bekleniyor

Moral dağıtıyorlar
banner598
   Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’nci parseldeki Afrodit yatağından 10-15 milyar dolar civarında kazanç elde edilebileceği belirtildi. 
   Politis gazetesi Rum hükümetinin 12’nci parselden istifadeyle ilgili plan ve beklentilerinin analiz edildiği bir habere yer verdi.
   2011 Aralık ayında Noble Energy, araştırma sondajları sonuçlarıyla ilgili ilk açıklamalarında 
7 trilyon ayak küp doğal gazın bulunduğu belirttiğinde beklentilerin yükseklere çıktığını yazan gazete, son ayda ise iki belirleyici konjonktürel faktörün beklentileri düşürdüğünü yazdı.
   Bunlardan ilkinin, Aralık ayında İtalyan ENI ile Koreli KOGAS konsorsiyumunun 9’uncu parseldeki ilk araştırma sondajında istifade edilebilir doğal gazın saptanmadığına dair açıklaması olduğunu kaydeden gazete, ikincisinin ise gündeme yıldırım gibi düşen bir haber olan ve siyasi alanda deprem yaratan Fransız Total’in Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inden ayrılama kararı olduğunu belirtti.
Öte yandan habere göre doğal gaz konularında uzmanlar, fosil yakıt sanayisinde her gün karşılaşılanlara göre Güney Kıbrıs’ta olağandışı ve farklı bir şey yaşanmadığını belirtiyorlar.

4,5 trilyon ayak küp

  Gazete ENI-KOGAS 9’uncu parselde çalışmalarını sürdürürken ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis birkaç haftaya kadar olumlu sonuçlara sahip olmayı beklerken, Güney Kıbrıs’ın doğal zenginliklerini nakde çevirerek artık doğal gaz oyununa girmesinin yolunu bulması konusunda ivedilik gerektiren bir meselenin bulunduğuna dikkat çekti.
   12’nci parselin rezervuarlarında Noble Energy’nin son tahminine göre 4,5 trilyon ayak küpün tespit edildiğini belirten gazete, uzmanların, piyasada koşulların değiştiğine ve yarın Amerika’nın da şeyl gazı (kaya gazı) ile dinamik bir şekilde piyasaya girebileceğine işaret ederek, bugünkü koşullar ve bugünkü fiyatlar temelinde kazançlara bakılması gerektiği ve rezervlerin nasıl kullanılabileceğinin bulunması gerektiği üzerinde durduğunu aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473