banner564

Mültecilerin gitmesini istiyorlar

Kıbrıslıların, mülteciler konusunda hassas oldukları, ancak onların Kıbrıs’ta kalmasını istemedikleri haber verildi.

 Mültecilerin gitmesini istiyorlar
banner598
Fileleftheros gazetesi BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Güney Kıbrıs Ofisinin, adada, Kıbrıslıların mültecilere bakış açılarıyla ilgili bir anket yaptırdığını yazdı.
   Gazete ankete göre Kıbrıslıların (Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar) mülteciler ve göçmenler konusunda hassas olduğunu, ancak çoğunluğunun mültecilerin Kıbrıs’ta kalmaması ve onlara kolayca “Kıbrıs vatandaşlığı” verilmemesi gerektiği düncesine sahip olduğunu aktardı.
   Kıbrıslıların, mültecilerin kendi ayakları üzerinde durmaları için ihtiyaçları olan yardımı almaları konusunda hemfikir olduklarını belirten gazete, ancak Kıbrıs’ın bir “istasyon” ülke olduğu ve mültecilerin ya vatanlarına geri dönmeleri, ya da başka ülkelere seyahat etmeleri gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
   Ankete göre birçok Kıbrıslı’nın, mültecilerin topluma katılmaları için desteğe ihtiyaçları olduğu algısına sahipken, demografi ve iş alanındaki rekabet konusunda fazlasıyla endişeli olduklarını belirten gazete, Yüksek Komiserliğin (anketle ilgili) raporunda, katılımcıların, Kıbrıs’ta çok fazla mültecinin olduğuna dair yanlış bir anlayış temelinde cevaplar verdiklerini kaydettiğini de aktardı.
   Vatandaşlık verilmesi konusunda ise Kıbrıslıların yaklaşık yüzde 70’inin ülkenin demografik yapısını etkileyeceğinden mültecilere vatandaşlık verilmemesi gerektiğini düşündüğünü kaydeden gazete, yaklaşık yüzde 60’ının da çok kültürlülüğü desteklediğini ve mültecilerin kamplarda değil, toplum içerisinde yaşamaları gerektiğini düşündüklerini yazdı.
   Gazeteye göre Kıbrıslıların neredeyse yarısı, mülteciler ve göçmenlerin Kıbrıs toplumuna katkıda bulunabileceğine dair inançlarını da dile getirdiler.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2015, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473