banner564

Ne Türk askeri ne de garanti

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Savunma Bakanı Kammenos, Kıbrıs konusundaki şartları tekrarladı, DİKO lideri Papadopulos rahatladı

Ne Türk askeri ne de garanti
banner598
 Atina’yı ziyaret ederek önemli görüşmelerde bulunan DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Başbakan Aleksis Çipras ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’tan ‘rahatlatıcı’ mesajlar aldı. Rum basınına göre gerek Çipras, gerekse Kammenos, Kıbrıs’ta ‘tek Türk askeri kalmayacağı ve garantilerin ortadan kalkacağı’ konusunda Papadopulos’a güvence verdi.
   Fileleftheros gazetesi “Ne Garantiler Ne Asker… Atina’dan Çok Muhataplı Mesaj, Uluslararası Konferansa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de Katılımıyla” başlıklı haberinde Papadopulos başkanlığındaki DİKO heyetinin dün Başbakan Aleksis Çipras, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’la görüştüğünü yazdı.
   DİKO’dan yapılan açıklamada Çipras’la görüşmede bugünkü durumun değerlendirilmesi ve Kıbrıs sorununun iç ve dış yönlerinin analiz edilmesinin ardından “garantiler ve müdahale hakkı olmadan, Türk askerinin tamamen çekileceği güvence altına alınmak suretiyle işleyebilir ve uygulanabilir bir çözüm bulunması gereği” vurgulandı. 
    Habere göre Çipras, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “saldırgan söylemini tırmandırmakla” suçladı ve bundan “endişe” belirtti. Papadopulos-Çipras’ın “Davranışlarının, olası bir çözümde üstleneceği yükümlülükleri yerine getirme konusunda Türkiye’yi güvenilmez hale getirdiği, bu nedenle çözümde; Türk askerinin çekileceğinin ve çözüm sonrasında Türkiye’nin hiçbir müdahalesine izin verilmemesi gereğinin güvence altına alınması gerektiği” görüşünde birleştiği de haber verildi.

Konferans ve Kıbrıs Cumhuriyeti

   Kritik bir dönemden geçildiğini belirterek, bu dönemde “ulusal uzlaşı gereğine” dikkat çeken Çipras; “Prosedür uluslararası konferans aşamasına ulaştığında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de katılımı zaruri ön şarttır” iddiasında bulundu.
   Papadopulos ve Çipras; “uluslararası konferansa ancak Kıbrıs sorununun iç yönlerinde uzlaşılması kaydıyla gidebiliriz. Uluslararası unsurun müzakerelerin devam etmesi yönündeki baskıları Türkiye’ye yönelmelidir. Gerek bugünkü durumdan gerek Mont Pelerin’deki çıkmazdan Türkiye sorumludur” görüşünde uzlaştı. 
    Aleksis Çipras “Yunanistan’ın ilkelere dayalı tezi değişmeyecek. Yunan hükümetinin , garantilerin tasfiyesi ve çözümden sonra Türk askeri kalmaması ilkelerinden geri adım atması söz konusu değildir” ifadelerini de kullandı.
   Habere göre Papadopulos başkanlığındaki DİKO heyetinin, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la görüşmesinde “gerek müzakerelerin yeniden başlaması ön şartları gerek Rum tarafının çözümle ilgili değişmez tezlerinde (Türk askerinin tamamının gitmesi garantilerin ve her türlü müdahale hakkının tasfiyesi) görüşlerinin birebir örtüştüğü” saptandı. Görüşmede ayrıca “uluslararası konferansın ancak Garanti Antlaşması’nın ortadan kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesi için yapılabileceği” tezi yeniden teyit edildi. 
    Nikolas Papadopulos “Yunanistan’ın tezleri, Başkan Anastasiadis’i müzakerelerde zırhlandıran ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni güçlendiren ulusal itibar tezleridir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın ve Yunan hükümetinin hedef alınmasına derhal son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474