banner564

New York korkusu

Rum muhalefeti ‘üçlü zirveye’ şiddetle karşı çıkıyor

New York korkusu
banner598
 Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakere süreci ve iki liderin New York’ta, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’un da katılımıyla görüşme olasılıkları güneyde ciddi tartışmalara yol açtı.
   Fileleftheros gazetesi “Gelişmeler Tartışma ve Eleştiri Malzemesi Verdi… Partilerin Kıbrıs Müzakereleriyle İlgili Açıklamaları… Perde Önünde Garantiler ve Üçlü görüşme” başlıklı haberinde, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması ve son dönemde basına yansıyan haberlerin Rum siyasi partilerinin Kıbrıs sorunuyla ilgili dinamik tartışmalara girmesine vesile olduğuna dikkat çekti.
   Habere göre, DİSİ, yorum yapmak için gerçek veri ve olguları bekleyeceğini kaydettiği açıklamasında, bu aşamada, dikkatini müzakerelerin bu turuna vereceğini ve Türkiye’den, “Kıbrıs sorununda mantıklı bir anlaşma için karar almasını beklediğini” ifade etti.
   AKEL “Kapsamlı çözüm çerçevesinde modası geçmiş garanti sistemine son verilmesi gerekir” iddiasında bulunarak, güvenlik ve garanti meselelerinin BM himaye ve çerçevesinde bir uluslararası konferans ile çözülebileceğini belirterek “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünden yana olduğuna dair açıklamalarının pratikte karşılığı olup olmadığı da o konferansta ortaya çıkacak” görüşünü ortaya koydu.

Akıncı yükseltilmesin

   DİKO “New York’ta üçlü görüşme için herhangi bir sebep yok, tabii birileri Akıncı’yı yükseltmeyi ve bizim tarafa baskı yapılmasını hedeflemiyorsa” iddiasında bulundu ve Anastasiadis’e hitaben “BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsil edecek, Kıbrıs Rum tarafını değil” dedi.
    EDEK “Akıncı’yı yükselten faaliyetlere son verilsin. Başkan Anastasiadis’in geçmişteki hatalarından ders almadığı ve New York’ta üçlü görüşme olursa yine yanlış mesajlar verip işgal rejimini ve Akıncı’yı –Başkan Anastasiadis’le eşitleyerek- yükselteceği anlaşılıyor” görüşünü dile getirdi.
   Vatandaşlar İttifakı, garantiler konusuna değindiği açıklamasında “herhangi bir yabancının bize hükmetmesini veya karar vermesini veya polislik yapmasını (kolluk hizmeti sağlamasını) kabul etmeyiz. Yabancıların yönetim veya güvenlik sisteminde kalması devletin bağımsızlığını ortadan kaldırır” dedi.
   Dayanışma Hareketi “Avrupa Birliği’nden başka hiçbir garanti çeşidini kabul etmeyiz. Başkan Anastasiadis’in New York’ta üçlü görüşme ihtimaline açık kapı bırakmasından dolayı üzgünüz” , Ekologlar “beşli görüşme yapılmasına karşıyız, Başkan Anastaiadis böyle bir gelişmeyi reddetsin” derken ELAM “Üçlü görüşmeyi kabul, strateji değiştirmesi gerektiğini anlamayan Kıbrıs hükümetinin yeni bir trajik hatası olacak” görüşünü ortaya koydu. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474