banner564

Öncelik ‘milli dava’

Dış ülkelerde yaşayan Rumların örgütleri, güneyde toplantı düzenledi

Öncelik ‘milli dava’
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin Kıbrıs sorunun çözümü konusunda “iyi niyet ortaya koymasını umut ettiğini” söyledi
   POMAK ve PSEKA adlı dış Rum örgütlerinin Güney Lefkoşa’da  başlayan 27’nci Merkez Konsey toplantısının açılışında konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin iyi niyet göstermesini umut ettiğini belirtti.
   Simerini gazetesinin haberine göre, Anastasiadis konuşmasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyaretin “farklı bir politika ve anlayışın sinyallerini vermesi umudunu” dile getirerek Türkiye’nin fiiliyatta iyi niyet ortaya koymasını istedi. Anastasiadis ayrıca, Kıbrıs sorununun önceliği olmaya devam ettiğini vurgularken müzakerelerin başlama aşamasında olduğunu ve çabalarının “verimli bir diyaloğun yaratılması yönünde olduğunu” ifade etti.   
   Müzakerelerin başarısını sağlayan şeyin takvimler ve yol haritaları değil, iyi ve doğru hazırlık olduğunu öne süren Anastasiadis, 11 Şubat tarihinde varılan Ortak Açıklama’nın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “iki devlet veya iki devletin işbirliği şeklindeki değişmez tezlerini çürüttüğünü” iddia etti. Anastasiadis, Ortak Açıklama’nın ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının “tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslar arası temsiliyet arzusunu doğrularken, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB tam üyesi niteliğini görmezden gelmediğini” öne sürdü. Anastasiadis, AB’nin etkin katılımını sağlamak için her yönüyle çaba sarf ettiklerini de sözlerine ekledi.

Kasulidis dış politikaya vurgu yaptı

   Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de dış Rumlar toplantısında konuştu ve Güney Kıbrıs’ın dış politikasındaki uygulamalarına vurgu yaptı. Kasulidis konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği ve ABD’yle mevcut stratejik ortaklığını dış politikasında en üst düzeyde değerlendirmekte olduğunu belirterek Güney Kıbrıs’ın bölgede rol üstlenen tüm unsurlar tarafından “saygı değer müzakereci” olarak görüldüğünü iddia etti.
   Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru da söz konusu etkinlikte konuşarak, “Türk hedeflerini ulaşılmaz hale getirmek için Yunanistan’la işbirliği yaparak ve AB’yi değerlendirerek girişimler üstlenilmesi gerektiğini” söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473