banner564

Onların ‘dili’ bizden farklı

Rum okullarına, eskiden de ‘Grivas genelgesi’ gönderildiği; EOKA ruhuyla yetişen Rum öğrencilerin 8 yaşındaki bir yabancı çocuğa dahi ırkçı muamele yaptığı itiraf edildi

Onların ‘dili’ bizden farklı
banner598
Rum Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından okullara, Limasol-Grivas Digenis Caddesi’ndeki “Digenis Müzesi”nin de aralarında bulunduğu EOKA anıtlarına okul gezileri düzenlenmesi tavsiye edilen genelgelerin, geçmişte de gönderildiği haber verildi.
   Politis “Grivas Genelgesi Okullara Pefkios ve Silikiotis’in Bakanlığı Döneminde De Gönderildi” başlıklı haberinde, geçen yılın ekim ayında Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in yoğun eleştirilmesine neden olan Grivas genelgesinin okullara ilk kez bu yıl gönderilmediğini, 2 kez Pefkios Yeorgiadis ve bir kez de Neoklis Silikiotis döneminde gönderildiğini yazdı.
   Habere göre AKEL milletvekili İrini Haralambidu, Eğitim Bakanlığı’nın 5 Ekim 2015 tarihli genelge ile EOKA anıtları yanında “Digenis Müzesi”ne de öğrenci gezisi düzenlenmesini teşvik ederken “Kıbrıs’ın ve Helen Ulusunun tarihinin kara sayfalarına geçen Yeorgios Grivas Digenis’i masum zihinlerde kahramanlaştırmak mı yoksa tarihi tahrif etmek mi istediğini” sordu.
   Kadis de tarihi tahrif etmek gibi bir niyeti olmadığını, böyle bir genelgeyi okullara ilk kez kendisinin göndermediğini, daha önce “Pefkios Yeorgiadis’in bakanlığı zamanında 25 Eylül 2003 ve 30 Mart 2006’da ve 12 Şubat 2007’de Neoklis Silikiotis’in bakanlığı zamanında da benzer genelgeler gönderildiğini açıkladı.

Annesi Doğu Avrupalı diye

   Aynı gazete “Irkçılık Okula Gidiyor ve Bir Çocuğu Dağıtıyor” başlıklı haberinde, anne-babası ayrılan ve doğu Avrupa ülkelerinden olan annesiyle yaşayan 8 yaşındaki çocuğun, annesiyle yaşadığı için okulda kötü muamele gördüğünden okulunu değiştirmek zorunda kaldığını haber verdi.
   Gazeteye göre, Doğu Avrupalı anne, okuldaki diğer öğrencilerin anneleri tarafından hedef alındı, hakkında “ahlaksız v.b.” olduğu söylentileri yayıldı.
   Diğer anneler çocuklarının 8 yaşındaki çocukla konuşmasını dahi yasakladılar. Bunun üzerine anne, çocuğunu okuldan alıp başka okula yazdırmak zorunda kaldı ancak önceki okuldaki veliler yeni okuldaki öğrenci velilerini de kışkırttı. “Evine sürekli taksiyle birileri gidip geldiği” iddiasıyla  Doğu Avrupalı kadının evine polis gönderdiler ancak şikayetlerin doğru olmadığı ortaya çıktı.
   Haberde, ırkçı muamelenin yeni okulda da devam ettiği, ailelerin 8 yaşındaki çocuğu, “diğer çocuklarla temas etmemesi gerekecek kadar sorunlu” göstermeye çalıştıkları ve bu yüzden başka velilerin, Rum Eğitim Bakanlığı’ndan duruma müdahale etmesini istediği de kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2016, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473