banner564

Öyleyse bitti

Rum halkının yüzde 71’i Akıncı’ya hiç güven duymuyor

Öyleyse bitti
banner598
  Kıbrıslı Türk milliyetçilerin ‘aşırı taviz vermekle’ suçladıkları KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, Rum halkının da güvenmediği bildirildi. Güney Lefkoşa Üniversitesi tarafından Simerini gazetesi adına yapılan kamuoyu araştırmasının son uçlarına göre, Rumların yüzde 71’i Akıncı’ya karşı ‘hiç güven duymuyor’..
   Aynı zamanda yüzde 91’i Akıncı’nın müzakerelerden ayrılma konusundaki gerekçelerine katılmıyor. Akıncı’nın ‘Enosis’ kararına ilişkin endişelerinin yersiz olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 82 olarak belirlendi. Rum halkının ayrıca Akıncı’nın, Kıbrıs müzakerelerinde ‘kötü niyet sergilediğini’ düşünüyor.
 Rum halkıının yüzde 75’inin, müzakerelerden ilk ayrılan kişinin, Cumhurbaşkanı Akıncı olduğuna inandıklarını da işaret eden gazete, Akıncı’nın müzakerelerdeki tutumunun çok iyi veya yeterince iyi olduğunu düşünen katılımcıların oranının ise yalnızca yüzde 7 olduğunu belirtti.
   Ankete katılanların yalnızca yüzde 9’unun, Akıncı’nın müzakerelerden ayrılma nedenlerinin yeterli olduğunu düşündüğünü kaydeden gazete, 10 Rum’dan 8’inin ise Akıncı’nın endişelerinin yersiz olduğunu, yüzde 88’lik bir oranının da Akıncı’nın yaklaşımının/tutumunun Türkiye’deki referandumla alakalı olduğunu düşündüğünü iletti.

Az güvenenler yüzde 24

   Ankete katılanların yüzde 31’inin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tutumunu “büyük ölçüde ulusal kimliklerine saldırı olarak algıladığını” da yazan gazete, Akıncı’ya müzakerelerde “biraz güven” duyanların oranının ise yüzde 24 olduğunu belirtti.
   Katılımcıların yüzde 64’ünün “Enosis Plebisitiyle” ilgili tüzüğün Rum Meclisi’nde oylanmasının yanlış olduğunu düşündüğünü de ifade eden gazete, yüzde 77’lik bir oranının ise, bu kararın değişmesiyle hem fikir olmadıklarını iletti.
   Gazete iç sayfadan “Mustafa İkna Edici/İnandırıcı Değil” başlığıyla yayımladığı haberinde ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakerelerdeki tutumuna biraz güven duyan veya hiç duymayanların oranının ise toplamda yüzde 95 olduğunu belirtti.
   Birleşmiş Milletler (BM)’nin müzakerelerin gelişimiyle ilgili tutumunun olumlu olduğunu düşünen vatandaşların oranının yüzde 35 olduğunu da kaydeden gazete, yüzde 52’lik bir kısmın ise bunu olumsuz olarak algıladıklarını ifade etti.
    BM’nin Kıbrıs Türk tarafına yönelik tutumunun olumlu olduğunu düşünen Rumların oranının yüzde 71 olduğunu da kaydeden gazete, BM’nin Kıbrıs Rum tarafına yönelik tutumunun olumlu olduğunu düşünenlerin oranının ise yüzde 34 olduğunu belirtti.

Anastasiadis’e güven var

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakereleriyle ilgili tutumunu çok iyi veya yeterince iyi olarak değerlendirenlerin oranının yüzde 47 olduğunu kaydeden gazete, yüzde 30’luk bir oranının bunun biraz iyi, yüzde 23’lük bir kısmın da hiç iyi olmadığını düşündüğünü iletti.
   Yunanistan’ın tutumunun çok iyi veya yeterince iyi olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 51 olduğunu kaydeden gazete, konu Türkiye’ye gelince ise, durumun oldukça farklı olduğuna dikkati çekti.
    Türkiye’nin müzakerelerdeki tutumunun çok iyi olduğunun düşünenlerin oranının yüzde 1, yeterince iyi olduğunu düşünenlerin oranının da yüzde 1 olduğunu kaydeden gazete, yüzde 90’lık bir oranının ise Türkiye’nin tutumunun hiç iyi olmadığını düşündüğünü aktardı.

Akıncı’nın tutumuna ‘iyi’ diyenler %7
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerdeki tutumunun çok iyi veya yeterince iyi olduğunu düşünen katılımcıların oranının ise yalnızca yüzde 7 olduğunu belirten gazete, katılımcıların yüzde 29’unun biraz iyi olduğunu, yüzde 64’lük bir kısmın da hiç iyi olmadığını düşündüğünü iletti.
   AB ile BM’nin müzakerelerdeki tutumunun çok iyi veya yeterince iyi olduğunu düşünenlerin oranının ise toplam yüzde 19 olduğunu kaydeden gazete, yüzde 81’lik bir oranının da, AB ile BM’nin müzakerelerdeki tutumunun biraz iyi veya hiç iyi olmadığını düşündüklerini aktardı.

Türkiye’ye güvensizlik % 95

   Müzakerelerdeki tutumuyla ilgili olarak, Yunanistan’a çok veya yeterince güven duyanların oranının ise toplamda yüzde 43 olduğunu yazan gazete, Türkiye’ye hiç güven duymayanların oranının yüzde 95, az güven duyanların oranının ise yüzde 5 olduğunu ifade etti.
   Ankete göre, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin kesin olarak başarısızlığa uğradığını düşünenlerin oranının yüzde 45, düşünmeyenlerin ise yüzde 55 olduğunu ifade eden gazete, müzakerelerin kesin olarak başarısızlığa uğramadığını düşünenlere, müzakerelerin yeniden ne zaman başlayacağını düşünüyorsunuz sorusunun yöneltildiğini belirtti.
   Gazete, buna göre, katılımcıların yüzde 58’inin Kıbrıs müzakerelerinin Türkiye’deki referandumdan hemen sonra, yüzde 17’sinin yazda, yüzde 9’unun ne zaman başlayacağını bilmediğini, yüzde 7’sinin önümüzdeki günlerde, yüzde 5’inin büyük gecikmeyle, yüzde 4’ünün ise Rum kesimindeki başkanlık seçimlerinden sonra başlayacağı yanıtını verdiğini iletti.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473