banner564

Parti liderleriyle uzlaştı

Anastasiadis ‘Güvenlik ve Garantilerle’ ilgili olarak çok sayıda öneri sunacaklarını açıkladı

Parti liderleriyle uzlaştı
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Cenevre’ye, herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gideceklerini” söyledi. Hazırlanan önerileri dün Ulusal Konsey toplantısında tartışan Anastasiadis, parti liderlerini de İsviçre’ye davet etti.
   Anastasiadis“Cenevre’ye, her iki toplum tarafından da kabul edilecek bir çözümü başarmaya kararlı ve herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gidiyoruz” dedi.
    Anastasiadis, “Hem uygulamayı, hem güvenliği sağlayacak hem de herhangi bir dış tehdide (karşı) güvenceye alacak yöntemler olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı.
   Kıbrıs Türk tarafının garantilerin kaldırılması ve sıfır asker tezinin diyaloğu çöküşe sürükleyeceği görüşünü yorumlaması istenen Anastasiadis “Belirli bir yerde ve belirli sürede yapılacak diyalog öncesinde bütün tarafların itidalli olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
   Anastasiadis, İsviçre’deki görüşmenin ucu açık mı olacağı sorulduğunda ise “Öncelikle, bütün katılımcılar niyetli ve kararlı olmalı” dedi ve şunları ekledi: 
“Ancak hepsinden önce, özellikle de garantiler, güvenlik, toprak düzenlemeleri gibi ana konularda ana sorumluluğu taşıyanların, bazı eylem ve faaliyetlerle iyi niyet sergilemesi gerekir. İyi niyet olursa, mutlu bir son da olur.”

İç konular konuşulmayacak

   Crans Montana’da düzenlenecek Kıbrıs’la ilgili konferansın birinci konusunun Güvenlik mi olacağı sorulduğunda konferansın, “katılımcıları, yani garantör güçleri, iki toplumu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ve AB’yi ilgilendiren konular haricinde, iç yönlerle meşgul olamayacağını” iddia eden Anastasiadis, şunları ekledi:
   “Herhangi bir şeyi görüşme yetkileri yoktur. Müzakereler, Kıbrıs’la ilgili toplantıyla 28’inde başlıyor, dolayısıyla konumuz var ve dikkatimizi garantiler, güvenlik, işgal ordularının çekilmesine yoğunlaştıracağız.”
   Anastasiadis, aynı gün diğer başlıkların da paralel görüşülüp görüşülmeyeceğine dair soruya ise “elbette hayır” cevabını verdi. Rum Yönetimi Başkanı, Cenevre’de herhangi bir ilerlemenin Türkiye’nin iradesine bağlı olduğunu savundu ve “Türkiye’nin zamanıdır” dedi.
    “Çizgisinin ve içerisinde müzakere etmesi gereken olanakların neler olduğunu bildiğini” kaydeden Anastasiadis “adil, işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözüme bağlı olduğunu” söyledi ve kast ettiği çözümü şöyle izah etti:
   “Üçüncü ülkelerin herhangi bir askeri varlığından kurtulmuş çağdaş bir Avrupa devleti kuracak bir çözüm. Refaha olanak tanıyarak bütün yasal sakinlerinin insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygılı olacak bir devlet.”

Sarayda toplantı
 
   Rum  Başkanlık Sarayında dün Anastasiades’in başkanlığında yapılan Ulusal Konsey toplantısından sonra basına açıklamalarda bulunan  Sözcü Yardımcısı Vktoras Papadopoulos, “Cumhurbaşkanı, siyasi partilerin liderini Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında kapsamlı bilgilendirdi” dedi.
    Papadopoulos, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi enerji programına devam edeceğini de vurguladı.
    Siyasi partilerin toplantı sırasında ve İsviçre’deki konferans ışığında, Cumhurbaşkanı Anastasiades’e kendi görüşlerini sunduklarını ifade eden Papadopoulos,  “siyasi partiler Cumhurbaşkanı Anastasiades’in İsviçre’nin Crans -Montana ’da yapılacak görüşmelere eşlik etmeleri için yaptığı daveti kabul ettiler” dedi.
    Bir siyasetçinin açıklamasını yorumlayan Viktoras Papadopoulos,  bunun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji programına normal bir şekilde devam edileceğini belirtti.
 
Enerji programının mevcut takvimler çerçevesinde devam edilip edilmeyeceğiyle ilgili başka bir soruya Papadopoulos, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji programının programlandığı gibi son aşamaya kadar devam edeceğini vurguladı.
    DİKO, EDEK ve Dayanışma partileri tarafından sunulan önerinin Cumhurbaşkanı Anastasiades tarafından olumlu karşılanıp karşılanmadığıyla ilgili başka bir soruya Papadopoulos, Anastasiades’in tüm siyasi partilerin görüşlerini dinlediğini söyledi.
Sözcü vekili, “tabi ki tüm partilerin görüşlerine önem veriyor ve bundan dolayıdır ki İsviçre’ye ona eşlik etmeleri için davet edildiler” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474