banner564

Philip Hammond'a koro halinde saldırı

Rum siyasileri, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un, KKTC’yi ziyaret etmesini istemiyor

Philip Hammond'a koro halinde saldırı
banner598
   İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un, terör örgütü EOKA’nın kuruluş yıldönümü olan 1 Nisan’da KKTC’ye geçerek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek olması Rumları çileden çıkardı.
   Özellikle fanatik parti liderleri, İngiltere’nin, Rum halkını ‘arkadan hançerlemekte olduğunu’ iddia ederek, protesto mesajları yayınladı.
   Simerini gazetesi “Sahte Devletin Yükseltilmesi Korkuları” başlıklı haberinde Hammond-Eroğlu randevusu hakkında “görüşmenin sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesi tehlikesi içermesinin ötesinde, Kıbrıs Rum toplumu ve Kıbrıs Cumhuriyeti açısından talihsiz bir sembolizme de sahip çünkü 55-59 milli kurtuluş mücadelesinin başlama yıldönümünde gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı.
    EDEK, Ekologlar Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın, Anastasiadis hükümetinden, KKTC’nin “doğrudan veya dolaylı tanınmasını engellemek için gerekli bütün önlemleri almasını” isteyerek Hammond’un bu niyetini “Büyük Britanya’nın Kıbrıs’a karşı izlediği düşmanca tavırda yeni bir gelişme” olarak nitelendirdi.
   Gazeteye göre EDEK yayımladığı bildiriyle Anastasiadis hükümetinden, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın 1 Nisan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesi sırasında KKTC’nin dolaylı veya doğrudan tanınmasını, Talat-Straw ve Talat-Ban Ki-moon resmi görüşmelerinde cereyan edenlerin yinelenmesini kabul etmeyeceğini açıkça bildirmesini istedi.

Özür dileyecek mi?

   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcü Vekili Stelios Zahariu, Philip Hammond’un 1 Nisan’da KKTC’ye yapması beklenen ziyaretten hoşnut olmadıklarını vurgulayarak “Bu zat Cezaevi avlusundaki (İngiliz yönetiminin idam ettiği 8 EOKA’cı) mezarlara gidip sömürge yönetiminin işlediği suçlar için özür dileyecek mi?” diye sordu.
   “Bu, İngiltere’nin Kıbrıs’a karşı tavrının ve Kıbrıs halkına uyguladığı bölme politikasının yeni bir tezahürüdür” diyen Zahariu, Hammond’un Rumlar açısından tarihi bir günde KKTC’ye gelmesinin “büyük bir kışkırtma olduğunu”, buna tahammül edilemeyeceğini belirterek Anastasiadis’i bu ziyareti “protesto etmeye” çağırdı. Zahariu, Hammond’un KKTC’yi ziyaret programını değiştirmemesi halinde Rum yönetimi ile bütün resmi görüşmelerinin iptal edilmesi gerektiğini de söyledi.
   Vatandaşlar Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas da yabancı yetkililerin Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin KKTC’nin siyasi açıdan yükselmesine katkı koyduğuna işaret ederek Anastasiadis’i, Tasos Papadopulos hükümeti zamanında Rum Bakanlar Kurulu’nun kararlaştırdığı “ziyaret kuralları”nı yeniden uygulamaya çağırdı.
   Lillikas, “basına yansıyan bilgiler doğruysa ve İngiliz Dışişleri Bakanı 1 Nisan’da Eroğlu’nu ziyaret etmeyi planlıyorsa bu, Kıbrıs halkı için çifte tahrik demektir. Tarih seçimi hiç de tesadüf değildir. Aksine, bazı mesajlar verilmek maksadıyla seçilmiştir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2015, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474