banner564

Rum tezine destek

Lizbon’daki AB Akdeniz Zirvesinde, Kıbrıs sorununa ‘garantilerin olmayacağı’ bir çözüm bulunması istendi

Rum tezine destek
banner598
 Lizbon’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği’ne üye Akdeniz ülkeleri zirvesi (MED Grup) çerçevesinde yayımlanan sonuç bildirgesinde Kıbrıs sorununa da yer verdi. 
   Haravgi gazetesinin haberine göre; Lizbon Sonuç Bildirgesi’nde, zirveye katılan liderler, garantiler olmaksızın, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB normlarına göre, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin sürmekte olan sürece destek belirtti. 
   Akdeniz ülke liderleri, sonuç bildirgesinde Kıbrıs sorununa ilişkin olarak “Kıbrıs Cumhuriyeti AB üyesidir ve çözümden sonra da AB üyesi olmaya devam edecektir. AB’ye katılımı, birleşik bir Kıbrıs için en iyi güvencedir” denildi. 

Anastasiadis-Çipras görüşmesi
  
   Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, dün, Lizbon’da baş başa bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. 
   Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Lizbon’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği’ne üye Akdeniz ülkeleri zirvesi çerçevesinde bir araya geldiğini yazdı. 
   Habere göre, Anastasiadis ile Çipras arasındaki baş başa görüşmenin odağında Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler bulunurken, iki yetkili ayrıca Lizbon’daki zirvenin gündemine ilişkin konuları da ele aldı. 
   Anastasiadis daha sonra zirve çalışmaları çerçevesinde yaptığı konuşmada, Cenevre konferansı sonrasında şekillenen Kıbrıs sorunundaki mevcut duruma ve gelişmelere değindi. 
   Özellikle, AB’nin Cenevre konferansında hazır bulunmasından söz ederek memnuniyetini dile getiren Anastasiadis, gerek AB’nin, gerekse üye ülkelerin, AB üyesi bir ülkenin güvenliğine ilişkin en etkili garantinin, o ülkenin, üye ülke sıfatı olduğu şeklindeki görüşünü de ifade etti. 
   Sadece “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni değil AB’yi de doğrudan etkileyen Kıbrıs sorununa ilişkin müzakere masasındaki belirli konulardan söz eden Anastasiadis, Türk Hükümeti’nin, “AB Anlaşmaları’na aykırı olan”, Türk vatandaşlarının, Kıbrıs sorununun çözümü içerisinde, dört temel özgürlükten faydalanmasına ilişkin talebinden bahsetti.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2017, 07:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473