banner564

Rumlar çalışıyor

AKEL milletvekili Hacıyeorgiu, Brüskdel’de ‘çözümün maliyetini’ ele aldı

Rumlar çalışıyor
banner598
Avrupa Parlamentosunda görev yapan AKEL milletvekili Takis Hacıyeorgiyu’nun, AB’nin Bölgesel Politika ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutunu ele alan bir görüşme yaptığı haber verildi.
   Fileleftheros gazetesinin haberine göre; Hacıyeorgiyu, konuyla ilgili açıklamasında “Kıbrıs sorununun olası çözümünün yaşayabilirliğinin, meselenin ekonomik boyutuyla doğrudan bağlantılı olduğunu ve işgal altındaki bölgelerin şu an ekonomik açıdan Türkiye’ye bağlı olduğunu, Rum kesiminin de memorandumların etkisinde olduğunu” öne sürdü.
    Çözümden sonra ortaya çıkacak olan federal Kıbrıs’ın, derhal ekonomik kaynaklar bulunması zorluğuyla baş etmesi gerekeceğini dile getiren Hacıyeorgiyu, AB’nin, ekonomik güçsüzlükle karşı karşıya olan bölgelerin veya ülkelerin kalkınması için yeterli kaynak sunarak, dengeleyici şekilde konuya müdahil olabileceğini ifade etti.
    Hacıyeorgiyu, “bunun Kıbrıs’ın AB ile bir geçiş döneminde yeni bir ekonomik ilişki kurması aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini” sözlerine ekledi.
   Gazeteye göre, AB Komiseri Hahn ise açıklamasında, Avrupa Komisyonu’nun bütün üye devletlerin rızası olmadan, herhangi bir katılım başlığını açma imkânına sahip olmadığını söyledi.
   Gazeteye göre Hahn, ancak buna paralel olarak “bu durumun Komisyon’un, Kıbrıs’taki politik gelişmelerin başlıkların açılmasına müsaade edeceği bir durumda, Türkiye’nin hali hazırda değerlendirme kriterlerini yerine getirdiğinin onaylanması için, olağan hazırlık egzersizleri yapmasını ise engellemediğini” sözlerine ekledi.
   Politis gazetesi ise haberinde, Hacıyeorgiyu’nun ofisinden yapılan açıklamaya dayanarak, Hahn’ın Hacıyeorgiyu ile görüşmesinde kendisine “Kıbrıs’ın çözümden sonra AB’nin yapısal fonlarından daha çok kaynak sağlayabilme imkânına sahip olacağını, çünkü Kıbrıs Türk toplumunun ekonomisi de hesaplamalara dahil olduğunda, federal Kıbrıs’ın tamamıyla ilgili ekonomik göstergelerin, böyle bir şeyin olmasını haklı göstereceğini söylediğini” iletti.
   Rum AP milletvekilinin, Hahn’ın gündemine, çözümden sonraki geçiş döneminde mali kaynak bulma zorluğu konusunu getirdiğini yazan gazete, Hacıyeorgiyu’nun ise Hahn’ın kendisine “federal Kıbrıs’ın başlangıçta ekonomik olarak ‘gelişme aşamasında’ olarak ele alınacağını ilettiğini söylediğini” aktardı.
   Gazeteye göre, bunun anlamının “Kıbrıs’ın AB’nin yapısal fonlarından, bunlara katkıda bulunduğundan daha çok fon sağlayabileceği anlamına geldiğini” ifade eden Hacıyeorgiyu, “bu paraların mülkiyetteki tazminatlar konusuyla alakalı olmadığını, bunların Rum Yönetimi’ne hali hazırda fon sağlanan AB’nin yapısal fonlarıyla ilgili olduğunu” belirtti.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473