banner564

Rumlar şaşırtmaca peşinde

Rum Hükümet Sözcüsü “Hem böyle şartımız yok” diyor, hem de garantilerin ve müdahale hakkının sonlandırılmasını 3 şarttan biri olarak ilan ediyor

Rumlar şaşırtmaca peşinde
banner598
 Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bir yandan “Tezimiz sıfır garanti-sıfır asker değildir” derken, diğer yandan hem de garantilerin ve müdahale hakkının sonlandırılmasını 3 şarttan biri olarak ilan ediyor.
   Alithia hazetesinin haberine göre Rum tarafının Crans Montana’daki yaklaşımının nereye yöneldiği ve gelecekte çabanın yeniden başlaması halinde nereye odaklanacağı sorusu üzerine Hristodulidis şartları şöyle sıraladı: 
1-Garanti Antlaşması’nın ve müdahale haklarının kaldırılması
2-Askerlerin çekilmesi konusu
3-Çözümün uygulanması ve izlenmesi mekanizması
   Bu noktalardan ikisine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de olumlu yaklaştığı görüşünü de ortaya koyan Hristodulidis, sonuca varılması açısından anahtar olanın ise çözümün uygulanması ve izlenmesi mekanizması ile ilgili üçüncü nokta olduğunu savundu.

Türkiye ile özlü müzakere yapıldı

   Crans Montana’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in ve TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başlangıç tezlerinin ötesinde Türkiye ile özlü müzakere yapıldığını da söyleyen Hristodulidis “Nihai sonuç olmamasından bağımsız olarak, ilk kez müzakere yapıyoruz ve bunu her bir tezine atıf yapmadan yapıyoruz. Olumlu sonuca varılmaması sebebiyle Crans Montana’daki diğer birçok olumlu şey kayboluyor” dedi.
   Hristodulidis “güvenlik meselesini Türkiye ile sadece herkesin kendi tezini tekrarlamasıyla görüşmedik. Mevcut fiili durumdan çıkış yolu bulmak için görüştük. Görüşme başladı ve çabanın sonu olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
   “Bu görüşme gelişebilir mi yoksa dağıldı mı” sorusuna karşılık da Hristodulidis “bu umut verici çabanın dağılma sürecine gireceğini düşünmüyorum. Bu kimsenin menfaatine değil. Bu nedenle çabanın yakında devam edeceğini ve devam etmekle kalmayıp olumlu sonuçları da olacağını umuyorum” ifadesini kullandı.

Şart değil çerçeve

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in prosedürün devamı için, alenen söylediği Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın kaldırılmasını şart koşup koşmadığı sorulduğunda ise Hristodulidis özetle şunları söyledi:
  “Bunlar şart değil, görüşmenin bu istikamette olacağının işaretleridir ki bunu BM Genel Sekreteri de paylaşıyor. Müzakere masasında sıfır asker sıfır garanti bizim yaklaşımımız değildi. Bizim tezimiz Garanti Antlaşmalarının ve müdahale haklarının ilk günden kaldırılması ve Türk askerlerinin çekilmesi takvimiydi.”

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2017, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473