banner564

Rumlara göre ‘tehdit’

Eide’nin hazırladığı Kıbrıs Belgesinin sadece çözümü değil, kadife ayrılığı da içerdiği iddia edildi

Rumlara göre ‘tehdit’
banner598
  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs için “kadife ayrılık da öngören” yeni bir antlaşma içeren öneri üzerinde çalıştığı ve bunu, Ada içindeki ve dışındaki çeşitli çevrelerle görüştüğü öne sürüldü.
   Haberi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Tasfiyesi Antlaşması… Eide’nin Önerisinde Kuruluşa, Uygulamaya ve Dostluk Paktı’na Atıf Yapılacak” başlığıyla manşete çeken Fileleftheros edindiği bilgilere ve dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Ulusal Konsey’de görüşülenlere dayanarak Eide’nin üzerinde çalıştığı şeyin “yeni bir Kuruluş ve Uygulama (Treaty of Establishment and Implementation) olduğunu yazdı.
   Bu önerinin benimsenmesi halinde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığının sona ereceğini, başarısızlık halinde yeniden ortaya çıkacağını savunan gazeteye göre Eide’nin önerisinde, “çözüm çökerse Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, Kıbrıslı Türklerin de KKTC’ye –ancak bugünkü şekliyle değil, tanınma da olacak yeni düzen altında- geri döneceğine” dair hüküm içeriyor.
   Gazete “aslında, Kıbrıslı Türklerin kârlı çıkacağı ancak ‘sahte devletin tanınması’ durumunun Kıbrıslı Rumların üzerinde tehdit olarak sallanacağı bir kadife ayrılık öngörüyor” yorumunu yaptı.
   Gazete bir grup Rum siyasinin son dönemde, yeni antlaşmanın hiçbir şekilde Türkiye tarafından tek yanlı müdahale hakkı içermemesi gerektiğine vurgu yaptığını, bunun tesadüf olmadığını ve Yeni Antlaşma’nın tek yanlı müdahale hakkı içermemesi için çaba harcanıyor göründüğünü kaydetti. 
   Gazete ancak bunun için, dış tehlikelere karşı Ada’ya koruma sağlayacak çok uluslu güç şemsiyesi altında Yunanistan’dan 950 ve Türkiye’den 750 kişilik askeri birliklerin korunacağı bir karşılık olması gerektiğine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2017, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474