banner564

Rumlara izahat verdi

İngiltere ‘gerilime neden olmamak için Türkiye’ye yönelik notanın engellendiğini açıkladı

Rumlara izahat verdi
banner598
   İngiltere’nin, Türkiye’ye yönelik AB vetosunu ‘gerilime neden olmamak için engellediği’ bildirildi.
   Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Birleşik Krallık AB’nin BM’ye yönelik notasını desteklemedi, çünkü BM’nin çözüm görüşmeleri hizmetinde karışıklığa ve gerilimlere neden olma tehlikesi barındıran alışılmadık bir prosedürdü” dedi. 
   Sözcü, Birleşik Krallığın, gerilimleri azaltma ve tarafları çözüm görüşmelerine devam etmeleri için cesaretlendirmeyi istediğini de söyledi.
   Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki gelişmeler konusuna da değinen Sözcü, Londra’nın Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki maden stoklarını değerlendirme yönündeki egemenlik haklarını tanıdığını vurgulayarak, bu tür kaynakların Kıbrıs’taki tüm toplumların yararına değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
    Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de araştırma faaliyetleri yapacağına dair açıklamasının gerilimlere neden olduğunu ve bundan üzüntü duyduklarını söyleyen Sözcü, Tüm tarafları, kışkırtıcı eylemlerden ve açıklamalardan kaçınmaya çağırdı. Olayın, bütünlüklü çözümün öneminin altını çizdiğin de belirten Sözcü, çözüm görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede devam etmesi yönündeki umudunu dile getirdi. Sözcü, BM’nin kalıcı bir çözümü kolaylaştırma çabalarını desteklediğini de belirtti.

Fransa’dan destek

    Paris’in Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki doğal kaynaklarından yararlanmasına destek belirtirken, Türk “kışkırtmalarına” ilişkin endişelerin dile getirdiği bildirildi.
   Simerini gazetesine göre Fransa Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Christian Masset, Paris’te bulunan Rum mevkidaşı Aleksandros Zinon ile yaptığı görüşmede, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki doğal kaynaklardan istifadenin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geri alınamaz hakkı” olduğu yönündeki ülkesinin pozisyonunu dile getirdi. 
    Gerilimler yaratılmasına ilişkin endişelerini de dile getiren Masset, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin yeniden başlaması için güvenin yeniden sağlanmasının gerekliliğine vurgu yaparak, Fransa’nın Türkiye’ye bu mesajı verdiğini belirtti.
Gazete görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, geniş bölgedeki gelişmeler ve Suriye ile Irak’taki durumun da ele alındığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474