banner564

Rumlarda panik

Karma evliliklerden doğan 30 bin Türk için Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu isteniyor

Rumlarda panik
banner598
 Türk vatandaşları ile evlenen Kıbrıslı Türklerin çocukları için Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu talep edilmesi Rumların gündeminden düşmüyor. Alithia gazetesi, karma evlilikten dünyaya gelen ve vatandaşlık bekleyenlerin 30 binden fazla olduğu ileri sürdü.
   Rum İçişleri Bakanlığı’nın önümüzdeki dönem içerisinde, konuyla ilgili binlerce başvuruyu incelemeye çağrılacağını yazan Alithia gazetesi, Murat Hakkı ve Nikoletta Haralambidu isimli avukatların gazeteye açıklamalarına yer verdi.
   Habere göre, “Şu an 17 bin karma evliliğe bağlı çocuklar olduğunu ve bunların vatandaşlık alma konusunda sorunu olduğunu” dile getiren Hakkı, Rum İçişleri Bakanlığı’na birçok başvuru yapılacağını söyledi.
  Haberde bu kategoride 30 bin çocuk ve yetişkin olduğunun hesaplandığı da ifade edildi.
   Gazeteye göre, olumlu bir gelişmeye sahip olmamaları durumunda “Kıbrıs Cumhuriyeti” mahkemelerine başvuracaklarını dile getiren Hakkı, başvuru sahiplerinin, haklarını alamamaları durumunda, bunun akabinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gidileceğini ifade etti.
   Gazeteye göre Nikoleta Haralambidu isimli avukat da açıklamasında şöyle dedi:
    “Kanunlar, Kıbrıslı bir ebeveyinden doğmuş olan bir çocuğun Kıbrıslı olduğunu söylüyor. Ancak yasaya 1999 yılında konulan bir istisna, ebeveyinlerden birinin yasadışı giriş veya ikamete sahip olması durumunda, çocuğun otomatik olarak Kıbrıslı olmadığını ve buna Bakanlar Kurulu aracılığıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karar vermesi gerektiğini söylüyor. Sorun bu şekilde meydana getirildi.”

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2018, 05:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473