banner564

Samaras 7 Kasım’da geliyor

Yunanistan Başbakanı Samaras parti başkanları konseyi toplantısına katılacak

Samaras 7 Kasım’da geliyor
banner598
   Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde 
7 Kasım’da yapılacak olan Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına katılacak. 
   Politis gazetesi, Samaras’ın Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte, 7 Kasım’da yapılacak olan Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına katılacağını yazdı. Gazete, toplantının gündeminde, Kıbrıs sorunu ve doğal gaz konularında Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki koordinasyonun sağlanması konularının yer alacağını belirtirken; Samaras’ın ayrıca Rum Meclisi’ne konuşma yapmasının da beklendiğini vurguladı.
   Gazete, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına geri dönmesi için Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden (MEB) ayrılmasının yeterli olmadığını, aynı şeyin bir kez daha tekrarlanmayacağı taahhüdünün de Türkiye tarafından verilmesi gerektiğini iddia etti. 
   Rum hükümetinin, doğal gazdan, Kıbrıslı Türklerin de faydalanması konusunu Kıbrıs sorununun çözümünden önce görüşmeyi kabul etmediğini açıkça dile getirdiğini vurgulayan gazete, Rum yetkililerin, bu konunun gündeme getirilmesi durumunda “müzakerelerin yeniden başlama imkanının ortadan kalkacağı” uyarısında bulunduklarını öne sürdü.

Türkiye platform bulamıyor iddiası

    Gazete, haberinin devamında, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde kullanmak üzere sondaj platformu alma çabalarının sonuçsuz kaldığını iddia etti.
Sondaj platformu hizmeti sağlayan şirketlerin yasal sorunlarla karşılaşacaklarını bildiklerini, bu yüzden de Türkiye’ye platform sağlamaya yanaşmadıklarını öne süren gazete, Türkiye’nin platform satın alması yada inşa etmesinin ise, gerek çok pahalı olması gerekse büyük zaman gerektirmesi sebebiyle mümkün görülmediğini savundu.

Hollande Anastasadis’e destek belirtti

   Bir diğer haberinde ise gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande’ın Anastasiadis’e mektup göndererek, Güney Kıbrıs’ın doğal kaynaklarını kullanma hakkını tanıdığını yazdı. Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’e göre;, Hollande mektubunda, “Kıbrıs’ın MEB’indeki doğal kaynakları özgürce kullanma hakkına ilişkin ülkesinin görüşünün net ve değişmez olduğunu, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu tüm ülkelerin, uluslararası hukuk ve özellikle Deniz Hukuku’na saygı göstermeleri gerektiğini” vurguladı. 
   Hollande mektubunda ayrıca, “Fransa’nın söz konusu Deniz Hukukuna ters olacak tüm hareketlerden kaçınılması gerektiğini hatırlatacağını” ve “Kıbrıs’ın kaynaklarının iki toplumun yararına olacak şekilde bölünmesinin ancak müzakereler aracılığıyla bulunacak bir çözümle mümkün olacağını” iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474