banner564

‘Sınırı aştı’

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas, 4 özgürlük konusundaki girişimlerinden dolayı Eide’yi istemiyor

‘Sınırı aştı’
banner598
 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın, Birleşmiş Milletler ( BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ‘faaliyetlerinden’ -rahatsızlık duyduğu bildirildi. 
   Fileleftheros gazetesi,  7 Nisan tarihinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e şikâyet  mektubu gönderen Kocas’ın, 4 özgürlüklerle ilgili tavrından rahatsızlık duyduğunu yazdı.
   Gazete, geçtiğimiz ay Güney Kıbrıs’ta bulunduğu sırada, Eide’yi aleni olarak Türkiye’nin “lobicisi” diye tanımlayan Kocias’ın, Guterres’e yönelik mektubuyla konuyu BM’nin en üst aşamasında gündeme getirdiğini kaydetti.
   Elde ettiği bilgilere dayanarak, Kocias’ın mektupta Eide’nin misyonuyla ilgili kaygılarını ortaya koyduğunu yazan gazete, Eide’nin “Türk tarafının lehine faaliyette bulunarak, kendisine verilen görev alanını aştığına işaret edildiğini” ileri sürdü.
   Gazete; yine elde ettiği bilgilere dayanarak, Kocias’ın Guterres’e yönelik mektubunda, “Eide’nin dört özgürlük konusundaki talebini nasıl ileriye götürebileceği konusunda, Türk tarafına tavsiyelerde bulunduğunu ifade ettiğini” de öne sürdü.
   Kocias’ın, “Eide’nin Türkiye’nin bu talebini, AB’yle olan görüşmelerinde ileriye götürdüğüne işaret ettiğini” de yazan gazete, mektupta “Eide’nin konu hakkında teknik aşamada bir anlaşma olduğunu yayıp, anlaşmazlıkların siyasi aşamada tespit edildiğini savunup Atina’daki muhataplarına gönderme yaparak, uluslararası unsurları yanlış yönlendirdiği konusunda şikâyette bulunulduğunu” da belirtti.
    Kocias’ın, Eide’nin tek başına mı yoksa üstlerinin direktifleri üzerine mi faaliyette bulunduğunu da sorguladığını kaydeden gazete, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bu hususta açıklama yapmasının beklendiğini iletti.
   Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Guterres’e yönelik mektubunda “Türk ve Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs sorununun garantiler ve askeri birliklerin adadan ayrılması gibi temel konuların görüşülmesini engellediği” iddiasında bulunduğunu da aktaran gazete, Kocias’ın Türk ve Kıbrıs Türk tarafının, dört özgürlük konusunu gündeme getirdiğini söylediğini de iletti.
   Gazeteye göre Kocias, bu konunun Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerle değil, Türkiye-AB ilişkileriyle alakalı olduğunu da savundu.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2017, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473