banner564

Son fırsat

Müzakerelerin yeniden başlaması için girişimlerini sürdüren Eide’nin başarısız olması halinde BM’nin ‘çıkmaz ilan edeceği’ bildirildi

Son fırsat
banner598
 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelerde usul değiştirilmesi gereğinde ısrar ederek, şahsı için hakemlik rolü istediği iddia edildi.
   Fileleftheros haberi, “Hakem Olmak İstiyor… Eide Rolünü Yükseltmek İsteğiyle Usul Değişikliği Öneriyor… Mustafa Akıncı da BM’den Daha Aktif Rol İstiyor” başlığıyla manşete çekti.
   Gazete, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın mevcut usulle sonuç üretilemeyeceğini söyleyerek, Eide’nin usul değişikliği/hakemlik yaklaşımına destek verdiğini ancak bu yaklaşımın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tuttuğu yolla aynı olmadığını” savundu. Hakem rolü istiyor görünen Eide’nin geçmişin mantığında hareket ettiğini, bu yöntemin 2004’te uygulandığını ancak olumlu sonuç vermediğini yazan gazete, Akıncı’nın TAK’a yaptığı açıklamada söylediklerinin, BM’nin ve şahsen Eide’nin bundan sonra nasıl ilerlemek istediğine ışık tuttuğunu belirtti.
   Gazete, Akıncı’nın açıklamasında müzakere masasında kendilerini tekrar etmekten yorulduklarını ifade ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından şu şekilde çeviri yaptı: 
   “BM’nin daha aktif bir role sahip olması verimli olabilir. BM’nin daha aktif rolü hakemlik demek olmayacak.Tabii (BM) tarafsız olabilirse. ‘Kıbrıs Rum tarafını gücendirmeyelim’ düşüncesiyle hareket edeceklerse, hiç yapmasınlar daha iyi.”

Gerilime yol açacak

   Eide’nin hakemlik çabasının Kıbrıs sorunundaki olgulara bir değişik getirmeyeceğini, aksine büyük bir gerilemeye sebep olacağını çünkü Rum tarafının, Eide tarafından hakemlik yapılmasını kabul etmesinin söz konusu olmadığını yazan gazete “Anastasiadis’e göre usul değişikliği; kendi önerisinin uygulanmasıyla başarılabilir” vurgusunu yaptı.
   Gazeteye göre Anastasiadis iki tarafın, uzlaştıkları noktaları, küçük anlaşmazlıklar olan noktaları ve anlaşmazlıkların büyük olduğu noktaları not ederek görüşmeleri halinde diyaloğun çok daha verimli olacağı görüşünde.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473