banner564

‘Sondaj krizi’

Anastasiadis; Türkiye’deki referandum süreci öncesinde adada bir gerilimin yaşanabileceğini iddia etti

‘Sondaj krizi’
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis,  Amerikan Exxon Mobil şirketinin, Rum tarafınca tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan edilerek parsellenen deniz bölgesindeki mevcudiyetinin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti için koruma kalkanı olduğunu” söyledi.
   Türkiye’deki anayasa referandumuna kadar olan sürede bölgede sıcak olaylerın çıkabileceğinden endişe duyduğunu söyleyen Anastasiadis, Doğu Akdeniz’de enerji alanında yaşanan gelişmelere işaret etti ve İtalya ve Fransa gibi büyük ülkelerin, özellikle Exxon Mobil ile ABD’nin çıkarına dokunacağından “Türk gemilerinin sondaj şirketlerini taciz edemeyeceğini” savundu. Anastasiadis  “Bu, -çıkarlardan dolayı- Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki egemenlik haklarını koruyacak bir şeydir” dedi. 
   Fileletheros gazetesi “Exxon Mobil Koruma Şemsiyesi… Başkan’dan Türkiye’ye Kıbrıs MEB’iyle İlgili Mesaj… Türk Refreandumu Döneminde Ege’de Sıcak Olaydan Endişe” başlıklı haberinde Anastasiadisi’in, Exxon Mobil’in MEB’deki varlığının “Kıbrıs Cumhuriyeti için koruma kalkanı olduğu” söylemiyle “Türkiye’ye mesaj verdiğini” yazdı.

Akıncı’yı eleştirdi

   Simerini Anastasiadis’in Sky’a mülakatını “Akıncı Hayal Kırıklığına Uğrattı… Kıbrıslı Türk Lider Türk Referandumu Yapılana Kadar Müzakerelerin Ertelenmesini İstemesi Daha Dürüst Olurdu… Başkan Anastasiadis Garantilerin Kalmasını ‘Şer Kaynağı’ Diye Niteledi” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   Habere göre Anastasiadis; “bugün Kıbrıs müzakerelerinde var olan çıkmazın sorumlusu Ankara’nın siyasi uzlaşmazlığıdır” iddiasında bulundu. Türkiye’nin “gerek askeri varlığı gerek Kıbrıslı Türklerin ekonomik bağımlılığı nedeniyle müzakerelerde hayal kırıklığı yaratan bir durum yarattığını” iddia etti.
  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “güttüğü tavırdan şahsen hayal kırıklığı yaşadığını” söyleyen Anastasiadis Akıncı’nın, Rum meclisinin Enosis Plebisiti ile ilgili kararını “bahane olarak kullandığını” öne sürdü ve “Sayın Akıncı, Türkiye’de referandum yapılana kadar müzakereleri ertelememiz iyi olurdu dese daha dürüst olurdu. Ancak çözümsüzlük aşamasına geçtiğimize inanmıyorum” dedi.
   Müzakerelerdeki ilerleme ile ilgili soruya karşılık “4 başlıkta, en azından başlıklarda; Kıbrıs Türk tarafının ilk kez harita sunmuş olması mantığıyla, Toprak’ta da önemli ilerleme kaydettik” diyen Anastasiadis, “son 18 ayda gözlemlenen ilerleme süreci devam etse ve gerek Kıbrıslı Rumların gerek Kıbrıslı Türklerin çıkarına olmayan, Ankara’nın çıkarlarına hizmet eden Türk talepleri (4 özgürlük) müdahale etmeseydi, (olumlu ) sonuca varacağımıza dair dayanaklı umut olurdu inancındayım. Taksim ve ‘kadife ayrılık’ çözüm değildir. Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü çözümdür diyen görüş en büyük hatadır.”

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2017, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473