banner564

Sürece katılacak

AB Komisyonu Başkanı Juncker, yeni fikirlerle geliyor

Sürece katılacak
banner598
   Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Ada’ya yapacağı ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le, ara bölgede görüşeceği ve AB’nin yeni fikirlerini açıklayacağı bildirildi.
   Fileleftheros haberi “Juncker Fikirlerle Lefkoşa’ya... AB’nin Katılımını Kutsayacak... Akıncı ve Anastasiadis’le Görüşmesinde Yöntemleri Konuşacak... Mustafa’nın Birincil Hukuk ve Hellim’le İlgili Sözleri Soru İşareti” başlığıyla aktardı.
   Juncker’in bazı fikirler geliştirdiğini, bazılarını halen Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüştüğünü, konuyu BM ile de konuştuğu yolunda bilgiler bulunduğunu belirten gazete özetle şunları yazdı:
   “AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olması zemini olduğu açıktır. Mesele, konuya bütün unsurların aynı şekilde yaklaşmasıdır. 
   Brüksel’de bulunan Mustafa Akıncı’nın ‘Avrupa Birliği bir çözüm olması ve anlaşmanın birincil hukuk teşkil etmesi için çalışmaya katılıyor (kabul ediyor)’ sözü Lefkoşa’nın hoşuna gitmedi. Türk yaklaşımı; Kıbrıs sorunundaki anlaşmanın, müktesebattan sapmaların benimsenmesini ‘kilitleyerek’ birincil hukuk olarak entegre edileceği şeklindedir. 
   Kıbrıs Rum tarafı ise anlaşmadan sonra işgal bölgelerinin Avrupa müktesebatına uyumu konusunun 10’uncu Protokol tahtında olacağına işaret ediyor. Türk tarafı şu ana kadar 10’uncu Protokol’ü kabul etmedi ve Kıbrıs sorununda anlaşma olması halinde, Kıbrıs’ın AB üyeliğinin üye ülkelerin parlamentolarından geçmesini istiyor.”

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473