banner564

Tartışmaya hazır!

Garantilerin değiştirilmesi konusunda 3 ayrı formül üzerinde durulduğu iddia edildi

Tartışmaya hazır!
banner598
 Türkiye’nin, garantiler konusunda özlü bir diyaloğa girme arzusunda olduğunun görüldüğü ileri sürüldü.
   Kathimerini gazetesi “Yakıcı Garantiler Konusuna İlişkin Üç Türk Formülü” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen çarşamba günü gerçekleştirilen görüşmeden sonra ilk kez Türk tarafının, garantiler konusunda özlü bir diyaloğa girmeye istekli görüldüğünü yazdı.
   Gazete, bu öngörünün, gazetenin Türk ve Kıbrıslı Türk kaynaklarından gelen bilgilerden ortaya çıktığını ve gazetecilik araştırmasıyla da teyit edildiğini savundu.
   Garantiler konusuna ilişkin olarak Ankara’da hazırlanan alternatif formüllerin bulunduğunu savunan gazete, Kıbrıslı Türk gazeteci ile Ankara’daki bir kaynağın (gazeteye) söylediklerine atıfta bulunarak, garantiler konusunda NATO’nun müdahil olduğu bir formülün bulunduğunu yazdı.
   Gazete, “Ankara’da, diğer yandan, garantilerin kaldırılması karşılığında daimi bir Türk üssünün teminat altına alınması formülünün olgunlaşmaya başladığını” belirtti.
   Gazete, üçüncü formülün ise çözümden sonra, Türk garantörlüğünün sadece Kıbrıslı Türkler için kalması yönünde olduğunu savundu.

Kaynağını açıklamadı

    Habere göre, gazete ile iletişime geçen başka bir Kıbrıs Türk kaynağı, yaptığı açıklamada “özün; formüllerin, senaryoların veya fikirlerin sıralanmasının değil, şu anda yapılmakta olanın, bir diğer deyişle, istekli bir şekilde garantiler konusunda tartışmaya geçilmesi ve bu zeminde çözüm bulunması olduğunu” ifade etti.
   Gazete haberinin içerisinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Ankara dönüşünde yaptığı açıklamalara da yer verdi.
   Habere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, beşli konferansa ilişkin açıklaması üzerine Güney Kıbrıs’tan bir kaynak, gazetenin konu hakkındaki sorusunu yanıtladı.
   Söz konusu kaynak, konunun, BM Genel Sekreteri’nin konferansı gerçekleştirmesi için bir odaya konulmasının olmadığını, bu odadan nasıl çıkılacağının olduğunu, hiç kimsenin Green Tree’nin tekrarlanmasını istemediğini söyledi.
    Gazete, yine Ankara’daki bir kaynaktan altığı bilgilere atıfta bulunarak, Türk Hükümetinin, Kıbrıs sorununda dikkatini iki talebe yöneltmeye devam ettiğini, bunlardan ilkinin, Türk tarafının hassasiyetlerine ve kırmızı çizgilerine Kıbrıs Rum tarafının dikkatini vermesini istemek olduğunu belirtti.
   Garantiler konusunda “Türk tarafının, bir şekilde, Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin garantisine ilişkin olarak askeri birlikle birlikte çözüm gördüğünü” belirten gazete, toprak konusunda ise, “tüm bölgelerin Kıbrıs Rum tarafına iadesini dışarıda bırakmaya devam ettiğini” yazdı.

Mülkiyette son durum

   Habere göre, “mülkiyet konusunda da Türk tarafı, çözümden sonra Ada’nın kuzey bölümünde Kıbrıslı Türklerin nüfus ve mülkiyet çoğunluğunun korunmasından yana olmaya devam ediyor”.
   Gazete, iyi haber alan kaynaklara atıfta bulunarak, Türk tarafının, sınıra yakın bölgelerdeki alanların ve doğal olarak kapalı Maraş bölgesinin derhal verilmesini görüşmeye hazır olduğunu da savundu.


Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2016, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473