banner564

Tehlike uyarısı

AKEL ve DİSİ liderleriyle görüşen Eide, müzakerelerin yeniden başlaması için çok zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyledi

Tehlike uyarısı
banner598
 Birleşmiş Milletler (BM ) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile görüştüğü bildirildi.
   Fileleftheros gazetesinin haberine göre Eide; DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, beklenen sonucun elde edilmediği Mont Pelerin’deki ikinci tur görüşmelerinin ardından gerçek bir soruna sahip olduklarını belirtti. 
    Bunun, her iki tarafta bir derece hayal kırıklığı yarattığını belirten Eide, müzakerelere kolaylık sağlayan bir kişi olarak kendisinin ne yapabileceği konusunda ise, kendisinin yapabileceğinin, çıkmazın aşılabilmesi ve sahip oldukları “gerilemenin” çarçabuk aşılması için herhangi bir yöntemin olup olmadığını görmeye çalışmak olduğunu ancak kararın liderlere bağlı olduğunu ifade etti. 
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüşmesinin ardından ise Eide, görüşmelere ilişkin olarak çok zaman kaybedilmemesinin önemli olduğunu söyledi. 
   Eide, kafalarında belirli bir zaman çerçevesiyle hareket etmediklerini ancak zaman kaybettikçe başka unsurların gireceği tehlikesinin bilinmesinin de önemli olduğunu ifade etti. 
    Müzakerelere yeniden dönülmesi formülüne ilişkin olarak Eide, “Samimi olarak söylemek isterim ki böyle bir şey kolay değil, henüz bir çözüm bulamadık, doğru formülü nasıl bulabileceğimizi görmeye çabalamak için kendi tarafımız durmaksızın çalışıyor ayrıca iki taraf ve bir dizi önemli siyasi dinamik de ortaklaşa çalışıyor” şeklinde konuştu. 

Anastasiadis’e tavsiyeler

   Fileleftheros gazetesi siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik tavsiyelerinin farklı yönlerde olduğunu yazdı. 
   DİSİ ve AKEL’in, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması ve Mont Pelerin’deki başarısızlığın ardından uzun bir zaman diliminin bırakılmaması önerisinde bulunduğunu yazan gazete diğer taraftan ise diğer partilerin ise acele adımların atılmaması ve Ulusal Konsey içerisinde dikkatli bir planlama yapılması tavsiyesinde bulunduğunu belirtti. 
    Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu yaptığı açıklamada önde gelen konuların, Eide ile temaslar, Avrupa ve uluslararası düzeyde bilgilendirme ve en kısa zamanda müzakerelerin yeniden başlaması için yardım edecek olanlara çağrıda bulunma olduğunu ifade etti. 
   Neofitu bir başka soru üzerine, Kıbrıs sorunun tarihinde ilk kez 1960 Garanti Anlaşması’nda değişiklik yapılmasının görüşüldüğüne dikkati çekti. 
   Bunun yeterli olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Neofitu, “yeterli olsaydı Kıbrıs sorunu çözülürdü” ifadesini kullandı.
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Mont Pelerin görüşmesinin ikinci turunda ortaya çıkan “gerilemenin” durumu daha da zorlaştırdığını söylerken iki liderin en kısa zamanda müzakerelerin yeniden başlaması yöntemini bulması gerektiğine dikkati çekti. 
    Kiprianu, zaman takviminin konmaması gerektiğini ancak zamanın geçmesiyle de durumların daha zor hale geldiğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2016, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474