banner564

Tehlikeli oyun

Cenevre’deki 5’li konferansa, Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi üyesini de dahil etmek için çaba harcayan Rum Yönetimi Rusya’dan sonra, Çin ve Fransa’dan da destek aldı

Tehlikeli oyun
banner598
  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile, Birleişmiş Milletler Danışmanı Espen Barthn Eide’nin huzurunda 5’li konferans kararı alan Rum lideri Nikos Anastasiadis, çizginin dışına çıkarak sürece Güvenlik Konseyi’nişn 5 Daimi üyesini de dahil etmeye çalışıyor.
   Hiç ilgi ve alakaları olmadığı halde Rusya ve Çin yetkililerini, konferansa katılım konusunda ikna eden Rum lideri, son adımı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile attı. Hollande, bir günlük Güney Kıbrıs ziyareti sırasında, Cenevre’deki konferansa katılmak istediklerini açıklarken, diğer yandan AB üyesi bir ülkenin, başka garantilere ihtiyacının olmadığını iddia ederek Rum tezine güçlü bir destek verdi.
   Fileleftheros gazetesi “Fransa’ya Harekete Geçme Misyonu – Fransa’da Girişimler” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın dün Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı görüşmede Kıbrıs sorununu ele aldığını yazdı.
   Hollande, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı kısa açıklamada; AB’nin müzakere sürecinde hazır bulunması gerektiğini, Anastasiadis’in de bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında bu konuyu gündeme getireceğini söyledi.
   Rum basınına göre; Kıbrıs müzakerelerinin BM Güvenlik Konseyini de ilgilendirdiğini belirten Hollande, Konseyin müzakere sürecinde rol üstlenmesi gerektiğini savundu.
   Hollande’ın ayrıca, Güney Kıbrıs ile ülkesi arasındaki mevcut bir askeri anlaşmanın güçlendirilmesi için anlaşma imzaladıklarını da duyurdu. 

Rol üstlenmeye hazır

   Öte yandan Politis gazetesi “Güvenlikte Rol Üstlenmeye Hazır – Fransa Çözümün Sağlanması İçin Oluşturulacak Bir Çok Uluslu Güçte Yer Almaya Hazır” başlıkları altında verdiği haberinde, Fransa’nın çözümün onaylanmasının ardından olması muhtemel bir geçiş döneminde oluşturulma olasılığı bulunan çok uluslu bir güvenlik gücüne katılmaya hazır olduğunu yazdı.
  Gazete, elde ettiği bilgilere göre, Hollande’ın Anastasiadis’le görüşmesinde, ülkesinin, çözümün uygulanmasını sağlamakla görevli çok uluslu bir güçte yer almaya hazır olduğunu ilettiğini iddia etti.
    Gazete, Anastasiadis’in Bratislava’daki AB zirvesi çerçevesinde AB ülkelerine sunduğu öneri çerçevesinde söz konusu uluslar arası güce Yunanistan ve Türkiye’nin de katılabileceklerini, Hollande’ın da bu çerçevede Anastasiadis’e olumlu yanıt verdiğini aktardı.
   Gazete, Hollande’ın bu açıklamasının ardından Güvenlik Konseyi’nin diğer beş daimi üyesi ülkelerinden Rusya, ABD ve Çin’in, temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirdikleri temaslarda, uluslar arası konferansta yer alma yönünde olumlu sinyaller verdiklerini iddia etti.

Çin’den ‘evet’

   Bu arada Güney Kıbrıs’taki iktidar partisi DİSİ’nin Genel Başkanı Averof Neofitu, Çin’in Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferansa katılma konusunda herhangi bir itirazının olmadığını açıkladı. 
   Politis gazetesi “Çin de Uluslararası Konferans için Hazır… Neofitu’yla da Görüşme” başlıklarıyla verdiği haberinde, Neofitu’nun, Çin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Yuan Shuhong önderliğindeki Çin Hükümeti ve Çin Komünist Partisi heyetiyle görüştüğünü yazdı. 
   Habere göre görüşmenin ardından açıklamada bulunan Neofitu, Çin’in Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferansa katılma konusunda herhangi bir itirazının olmadığını söyledi. 
   Çinli heyete Kıbrıs Rum tarafının, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası konferansa katılması yönündeki tezini aktardığını anlatan Neofitu, Çin heyetinin “bir Çin, bir Kıbrıs” tezini yeniden vurguladığını belirtti. 
    Çin’in de Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalarda destekleyici olduğunu ifade eden Neofitu, Pekin’in de Tayvan’la sorun yaşadığını söyledi. 
     Güvenlik Konseyi üyelerinin uluslararası konferansa katılım yönteminin sorulması üzerine Neofitu, AB gibi Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de katılmasını istediklerini belirterek, konunun gerek BM Genel Sekreteri, gerekse Güvenlik Konseyi daimi üyelerine kalmış olduğunu ifade etti.
   Haberde Çinli heyetin önceki gün AKEL liderliğiyle de görüştüğü belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474