banner564

Tümü 6,5 milyar Euro

Güney Kıbrıs’taki Türk mallarının değeri hakkında ilginç bir iddia:

Tümü 6,5 milyar Euro
banner598
 Fileleftheros adlı Rum gazetesi, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının tamamına 6,5 milyar Euro tutarında bir değer biçildiğini açıkladı.
   Haberde, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk mallarının yaklaşık 47 bin göçmen tarafından kullanıldığı ve bunlar arasında 5 bin 350 ailenin, Kıbrıs Türk evlerinde ikamet ettiği belirtildi.
   Bu arada Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin, Kıbrıs Türk mallarının yönetimi konusunu, Rum İçişleri Bakanlığı’nın ilgili çalışması tamamlandığında bir kez daha ele alacağı bildirildi.
   Simerini gazetesi, komitede dün, Kıbrıs Türk Malları Fonu bütçesinin görüşüldüğünü ve ekonomik kriz nedeniyle, göçmen ailelerin bedava veya ucuz fiyatlı ev talebinin arttığını ve bu doğrultuda da Kıbrıs Türk mallarına talebin arttığını yazdı.
   Gazete, Kıbrıs Türk Malları Fonu bütçesinin 15 milyon Euro olarak hesaplandığını kaydederken, 956 bin Euro’luk bir azalma gösterdiğini belirtti.

Makenzi konusunda uzlaşı

   Öteyandan Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos ile Larnaka Belediye Başkanı Andreas Viras’ın, “Belediye açısından gelir kaybı olmadan, Larnaka’daki Makenzi sahil bölgesinde bulunan Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili konuya ilişkin yasalığın iyileştirilmesinde anlaştıkları” haber verildi.
   Haravgi gazetesi, İçişleri Bakanı Hasikos ile Viras arasında dün bakanlıkta gerçekleştirilen görüşmede, İçişleri Bakanının Larnaka Belediyesinin kira sözleşmesine son vererek, sahilin idaresini geri alması kararıyla ilgili olarak, Makenzi sahilinin idaresine ilişkin yeni koşulların ele alındığını yazdı.
  Makenzi sahilinin idaresinin Bakanlık tarafından geri alınmasının, 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla olmasının öngörüldüğü ancak yasal sebeplerden ötürü bunun henüz tamamlanmadığını yazan gazete, bununla birlikte, İçişleri Bakanı ile Belediye Başkanının ise, sahili kimin idare edeceğinden bağımsız olarak, eğlence sektörünün faaliyetlerinin devam etmesi ile yasallığın iyileştirilmesinin önemli olduğuna odaklanmayı tercih ettiklerini ifade etti.
   Hasikos ile Viras’ın, hedeflenen şeyin sahildeki eğlence tesislerinin faaliyetlerinin devam etmesi olduğunu ifade ettiklerini yazan gazete, İçişleri Bakanının devamla şunları söylediğini aktardı:
   “Altın yumurta doğuran tavuğu öldürmeden, yasallığın iyileştirilmesi gerektiği konusunda anlaştık. Makenzi’nin Larnaka B elediyesi için gelir kaynağı olduğunu anlıyor ve bunu korumak istiyoruz. (Bölgedeki Kıbrıs Türk mallarını) kimin elinde tuttuğu, bunların göçmen olup olmadığı, kimlere kiralandığı, kaç paraya kiralandığı, kira olarak ne verdikleri ve Kıbrıs Türk Malları Vasiliğinin kasasına ne girdiğini görmemiz gerekir ve bu hususlarda yasallığın iyileştirilmesi gerekir. Bu karışıklık devam edemez.”

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2017, 08:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473