banner564

Tümü yanımızda

Tum Enerji bakanı lakkotripis, 3’üncü parseldeki sondaj çalışmalarının Türk savaş gemileri tarafından izlendiğini, ancak yabancı devletlerden destek aldıklarını söyledi

Tümü yanımızda
banner598
 Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, ENI şirketinin 3’üncü parseldeki “Supia” hedefindeki sondaj faaliyetlerinin Türk savaş gemileri tarafından izlendiğini doğruladı.
  Türkiye’nin meydan okumasından söz eden Lakkotripis, yabancı ve güçlü sondaj şirketlerinin bağlı olduğu ülkeler tarafından desteklendiklerini söyledi. Rum bakan “Onlar bizim yanımızda”dedi.
   Supia hedefindeki sondajı yüksek riske sahip bir sondaj olarak niteleyen Lakkotripis, buna gerekçe olarak ise, jeolojik tabakaların genç (yeni) olduğu bir bölgede, MEB içerisinde benzer tipte bir sondaj yapılmamış olmasını gösterdi.
   Başarılı olması halinde, büyük perspektiflere sahip yeni bir jeolojik model açılacağını dile getiren Lakkotripis, 6’ncı parseldeki doğal gaz keşfine de değinerek, oranlarla ilgili daha net şeyler söyleyebilmeleri için şirketin analizlerinin birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını ifade etti.
   Gazeteye göre, Lakkotripis, buna paralel olarak, Amerikan Exxon Mobil şirketi tarafından 10’uncu parselde yapılacak sondajla ilgili bilgilerin büyük beklentilerden söz ettiğini de ekledi.

Taciz iddiası

   Öte yandan Politis gazetesi “Sondaj Platformunu Taciz Ettiler” başlıklı haberinde, Saipem 12000 sondaj gemisinin, Greko Burnu açıklarında, Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiğini iddia etti.
   Gazete, “Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki bir tatbikata katılan üç Türk savaş gemisinin, Türklerin deniz tatbikatı alanında bulundukları iddiasıyla, sondaj gemisinin kaptanını rotasını değiştirmeye ve 3’üncü parsel içerisinde kalmamaya çağırdığını” ileri sürdü. 
   Haberde, Türkiye’nin söz konusu bölgedeki tatbikat için Navtex yayımladığını, “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından da bir karşı Navtex yayımlandığı belirtildi.
   Sondaj gemisinin yoluna devam ettiğini ve Supia hedefindeki sondaj noktasına 15 deniz mili mesafede motorlarını durdurduğunu kaydeden gazete, Rum hükümet kaynaklarına dayanarak, Güney Kıbrıs’taki İtalyan Büyükelçiliği ile İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nın durumdan haberdar edildiğini ifade etti.
   Gazete, sondaj gemisinin kaptanının, bölgeyi terk etmemesi konusunda ENI şirketinden direktif aldığını da ekledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2018, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474