banner564

Uzlaşıyı netleştirdi

Eide’nin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü’ konusundaki açıklaması Rumları memnun etti

Uzlaşıyı netleştirdi
banner598
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le dünkü görüşmesi ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamalar Rum gazetelerinde yer aldı.
   Politis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamada sözde çözümden sonra “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü” ve çözümün ekonomik boyutu konularına değindiğini yazdı.
    Gazete “Sorun Görmüyor – Eide: Dönüşüm Konusunda Yanıt 11 Şubat Açıklamasında” başlıkları altında verdiği haberinde, Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesi sonrasındaki açıklamasında, Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında, çözüm sonrasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dönüşümü konusunda çıkan tartışmalara ilişkin net cevap vermediğini, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına atıfta bulunduğunu yazdı.
Habere göre Eide açıklamasında “Bu konu, tüm görüşmenin temelini teşkil eden, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda görüşülmüştü. Bu çok netti. Bu yüzden yeniden tartışma konusu olması beni şaşırttı. Zor bir konu olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
   Gazete, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nda, “ne Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü ne de yeni bir devletin oluşturulmasından söz edildiğini” iddia ederek “BM ve AB üyesi olan birleşik Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden kaynaklanan tek egemenliğe sahip olacağı, birleşik Kıbrıs federasyonunun ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlarda onaylanacak anlaşmadan ortaya çıkacağı” ve “kurucu olarak tayin edilmeyen ‘eşit statüye sahip iki oluşturucu eyaletten oluşacağının’ netleştirildiğini” savundu.
   Gazete, Eide’nin açıklamasında, AB normlarının çözümden sonra tam uygulanması için hazırlık yapıldığını vurgulamayı tercih ettiğini belirterek, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in geçtiğimiz hafta Brüksel’de bu konuda temaslarda bulunduğunu hatırlattı.
Habere göre Eide, AB’nin kendisiyle, IMF ve Dünya Bankası’yla bir dizi teknik konuda tam anlamıyla iş birliği yapmakta olduğunu vurgulayarak “olası bir çözüm öncesinde gerçekleşmesi gereken belirli unsurlarda ilerleme olmasının istendiğini” ifade etti.
   Eide, çözümün finansmanı konusuna da değinerek, “Devletlerden hibeler, özel sektörden yatırımlar ve çeşitli ekonomik araçlar gibi birçok seçeneğin incelenmekte olduğunu” vurguladı ve “Hiç olmadığı kadar çok çalışma yapılıyor” şeklinde konuştu.
    Eide sözlerini “Kıbrıs’ta, sanki para kaybedecekmiş gibi, çözümün maliyetinden bahsediyorsunuz. Gerçekte bütün çalışmalar, zaman içerisinde, bulunacak bir çözümün çözümsüzlükten daha fazla zenginlik getireceğini gösteriyor. Çözüm kendini finanse edecek” şeklinde tamamladı.
Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “uzlaşıların liderlerce ortaklaşa açıklanması” önerisinin sorulması üzerine ise “bunun liderleri ilgilendiren bir konu olduğu” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473