banner564

Yoldaş AKEL zorda

Yunanistan Komünist Partisi, Kıbrıs’ta ‘İki bölgeli, iki toplumlu federasyon’ tezini reddediyor

Yoldaş AKEL zorda
banner598
 Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Kıbrıs sorununa bulunmak istenen çözüm olarak iki toplumlu iki bölgeli federasyonu reddetmesi, Güney Kıbrıs’taki yoldaki AKEL’i tedirgin ettiği bildirildi.
   Politis gazetesi  “KKE İki Bölgeliliği Reddediyor” başlığıyla birinci sayfasında yer verdiği haberinde KKE Polit Bürosu tarafından alınan kararın partinin bir sonraki kongresinde onaya sunulacağını, bu durumun, Yunanistan’daki kardeş parti ile ilişkilerindeki uçurumun genişlettiği gerekçesiyle AKEL’de büyük endişe yarattığını yazdı.
   Haberde KKE Genel Sekreteri’nin Polit Büro tarafından alınan kararı AKEL Genel Sekreteri’ne, geçen hafta gerçekleştirdiği Atina ziyareti sırasında yüz yüze görüşmelerinde bildirdiğine işaret edildi.
   Gazete Andros Kiprianu’nun, basına sızar korkusuyla KKE’nin kararının detaylarını cumartesi günkü toplantıda AKEL Merkez Komitesi üyelerine açıklamadığına ancak dün Politis Radyosu’na ve RİK’e yaptığı açıklamalarda, konuyla ilgili haberleri yalanlamaya bile çalışmadığını, KKE’nin niyeti konusunda kamuoyu önünde tutum sergilememeye gayret gösterdiğini belirtti.
   Habere göre KKE’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetme hareketiyle, kararları ile başka bir ülkenin içişlerine karışmama gibi komünist parti ilkelerini ihlal ettiği görüşünü yorumlamaktan kaçınan Andros Kiprianu, “AKEL de Kıbrıs sorunundaki tezlerini gözden geçirecek mi?” sorusuna “şaka yapıyorsunuz herhalde. Bizim tezlerimizi değiştirmemiz söz konusu değildir” cevabını verdi.
   KKE’nin, AKEL’in Yunanistan’daki kardeş partisi olduğuna işaret eden gazete “iki parti arasındaki uçurumu” özetle şöyle aktardı:
   “Son yıllarda AKEL SİRİZA’ya daha yakın görünüyor. Özellikle de yükselişe geçtiğinden beri. AKEL ve KKE arasında son yıllarda Ekonomi, AB konularında ve Kıbrıs sorununda birçok anlaşmazlık vardı ancak en kayda değer olanı KKE’nin Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Solu Grubu’ndan ayrılmasıydı. 
    KKE bir süredir Kıbrıs sorununa iki bölgeli çözümden söz etmekten kaçınıyor. İki bölgeli iki toplumlu federasyonu artık resmi olarak da reddetme kararı, partinin son yıllardaki söylemlerine bakıldığında, doğal bir gelişmedir. KKE’deki bu gelişme elbette AKEL’i kendi yaklaşımını değiştirmeye yöneltmeyecektir. Ancak AKEL’in, KKE ile özdeşleşen bir kısım üyesini etkileyeceği kesindir, bu tür üyeler AKEL Merkez Komitesi’nde de vardır.”

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473