banner564

Hakem Heyeti’ne gelen ilginç şikayet

Bu hafta sizlere Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti’ne yapılan ilginç bir tüketici şikâyetini aktaracağım. 
Şikâyetçi, ikamet ettiği apartmanın daire sahiplerinin, belediyenin belirlediği kanalizasyon bağlama ücretini ödeme konusunda anlaşamadıkları için, apartmanın şehir kanalizasyon şebekesine bağlanmadığını, apartmanın önünden kanalizasyon borusu geçtiğini ancak, kanalizasyon hizmeti almadıkları halde belediyenin kendilerinden ücret aldığını, Belediyeler Yasası’nın 77 madde 1. bendinde düzenlenmiş olduğu gibi belediyelerin, kaynakların tahsis ve kullanımında, verimlilik ve maliyetin geri dönüşü esaslarını dikkate alınması gerektiğini, belde halkına götürülen ve sosyal amaçlı hizmetler dışındaki her türlü hizmetin bedeli, hizmetlerden yararlandırılan kullanıcılardan uygun bir şekilde tahsil edileceğinin açıkça belirtildiğini, yine Belediyeler Yasası’nın 99. maddesinin 1. ve 2. bentlerinde kanalizasyon ücretlerinin yararlananlar tarafından ödenmesi gerektiğinin belirtildiğini, bu nedenlerle ödenmiş olunan kanalizasyon ücretlerinin kendisine iade edilmesini ve ayrıca sonraki dönemlere ilişkin olarak da bahse konu kanalizasyon kaleminin sonraki dönem faturalarına yansıtılmamasını talep etti,
Tüketici Birimi, her zaman olduğu gibi, belediyeye de şikâyeti iletmiş ve konu ile ilgili savunmasını talep etmiştir.
Belediyeden gelen cevabi yazıda; 51/1995 Sayılı Belediye Yasası’nın 135. maddesine göre:
“1- Belediye tarafından yapılmış veya denetim, bakım veya işletilmesi belediyeye verilmiş olan kanalizasyon şebekelerinin iki tarafında bulunan konut veya işyerlerinin kanalizasyon şebekesine bağlanması zorunludur.
2- Bu konumda olan konut veya işyerleri kanalizasyon şebekesinden yararlansın veya yararlanmasın Belediye Meclisi’nin 99. madde uyarınca belirlediği ücretleri öderler” şeklindeki yasanın amir maddesini ve Belediye Meclisi’nin kararını sunarak yaptıkları uygulamanın yasal bir işlem olduğunu belirtmişlerdir.
Hakem Heyeti’miz tarafları dinlemiş ve söz konusu yasa ve tüzükleri inceledikten sonra gerekçeli kararını açıklamıştır. 
Şikâyet edenin ve şikâyet edilenin iddiaları incelenip, değerlendirilmiştir, Belediyeler Yasası’nın 77. Maddesi, belediye gelirlerine ilişkin genel kuralları belirlemektedir bahse konu şikâyet ise özel olarak kanalizasyon ücretlerini içermektedir. Keza, Belediyeler Yasası’nın 99 ve 135. maddeleri özel olarak kanalizasyon ücretlerini düzenlemiştir; bu iki maddeyi birlikte incelemekte yarar vardır. Belediyeler Yasası’nın 135. maddesinde belediye tarafından yapılmış veya denetim, bakım ve işletilmesi belediyeye verilmiş olan kanalizasyon şebekelerinin iki tarafında bulunan konut ve işyerlerinin kanalizasyona bağlanmasının zorunlu olduğu, bu konumda olan konut veya işyerleri kanalizasyon şebekesinden yararlansın veya yararlanmasın Belediyeler Yasası’nın 99. maddesi uyarınca Belediye Meclisi’nin belirlediği ücretleri ödeyecekleri açıkça belirtilmiştir, Belediyeler Yasası'nın 99, maddesinde ise, belediye tarafından yapılan veya belediyenin denetim bakım ve işletmesine verilen kanalizasyon sisteminden yararlanan taşınmaz malların sahiplerinden bir defaya mahsus olmak üzere belediyece kanalizasyona bağlama ücreti alınacağı düzenlenmiştir. 135. maddede “kullansın kullanmasın kanalizasyon ücreti öder” ibaresi ile 99. maddede yer alan “yararlananlar öder ibareleri kanalizasyon ücretini yararlananların mı yoksa yararlansın veya yararlanmasın, ana şebekenin geçtiği sokağın her iki yanında bulunan konut ve işyerlerinin tümünün mü ödeyeceği noktasında bir soru işareti yaratıyor gibi görünse de, ilgili maddeleri bu maddeler altında yapılan tüzükle beraber incelediğimizde kanalizasyon ücretini ana şebekenin geçtiği sokağın her iki yanındakiler tarafından ödeneceği açıktır. Nitekim, bahse konu tüzüğün 12. maddesi de kanalizasyon hattı geçen bir sokağın iki yanındaki ev veya işyerlerinin mal sahibinin, kiracısının veya tasarrufunda bulunduran şahısların o konut veya işyerinin kanalizasyon sistemine bağlantısı olup olmadığına bakılmaksızın, mekanik sayaçlardan kullanılan metreküp başına, akıllı sayaç kullanıcılarından da su bedelinden hesaplanacak yüzde ile kanalizasyon ücreti ödemekle mükellef oldukları açıkça düzenlenmiştir. Yine 51/1995 sayılı Belediyeler Yasası’nın 99., 133, ve 135. maddeleri altında yapılan tüzüğün 5. maddesinin a, b ve c bentlerinde her kullananın irtibat borusu ve eklentilerini kendi masraflarıyla ve iyi bir durumda idame ettirmekle mükellef olduğu; irtibat boruları ve eklerinin temini, döşemesi, tamiri veya değiştirilmesinin belediye kontrolünde, kullanan tarafından yapılacağı, kullananın bu işlemlerden önce tüm masrafları peşinen ödemekle yükümlü olduğu açık ifadelerle düzenlenmiştir. 
Yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında şikâyetçinin talebinin reddine karar verilmiştir.
YORUM EKLE

banner471

banner473