banner564

Halkın vekaleti bonkörce harcanmaktadır

KKTC’nin siyasal zafiyetten kaynaklanan yapısal bozuklukları vardır.

İyi niyetli olmayan ve toplumsal bakış açısı ile motive olmamış politikacılarının katkıları ile çeşitli alanlarda zafiyetler ve halka yaşatılan sıkıntılar söz konusudur.

Bu zafiyetlerden ötürü insanlarımız ağır bedeller ödemektedir.

Bir kere bu topraklarda insan gibi yaşamak tüm vatandaşlarımızın hakkıdır.

Bunu yerine getirmesi gerekenler de;yani var olan sorunları çözmesi ve insanlarımızı geleceğe taşıması gerekenler seçtiklerimizdir.

Doğmuş olduğum Çanakkale mahallesinde her iki evden bir tanesi yurt dışına göç vermiştir.

Babalarımız, akrabalarımız, arkadaşlarımız göç yollarını tutmuştur.

Burada kalanlar ise bildiğimiz ve yaşadığımız sistem içerisinde mücadele vermiştir.

Kimileri siyaset kurumunun bahşetmiş olduğu ‘sihirli değnekle’ rahat yaşarken, kimileri ise son nefesine kadar sıkıntı  ve  bir ümitle hayatını sürdürmektedir.

 

İdeolojilerin yerini projeler almaktadır.

Zaman akıp giderken küreselleşen dünyamız ideolojilerin dahi kalın çizgilerini inceltmiş hatta görünmez yapmıştır.

Bilgi çağında insanın yaşamış olduğu sorunlara en efektif ve hızlı çözümlerin getirilmesi için bilimsel yöntemler ve projeler devreye girmiştir.

Demokrasi de aynı doğrultuda dünyanın gelişmiş ülkelerinde ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimle birlikte bir paralellik içerisinde gelişmiş ve katılımcı demokratik anlayış benimsenmiştir.

Evet hepimizi etkileyen bir  ‘Kıbrıs sorunu’ vardır.

Bunu elbette yaşanan olumsuzluklara etki eden bir faktör olarak bilmemiz gerekmektedir.

Ancak şartlar her ne olursa olsun yaşamın pek çok alanında tabiri caizse laçkalık ve vurdumduymazlıkla, kişisel veya zümresel menfaatler odaklı yaklaşımlarla bugünkü mevcut durumu yaşadığımız ortadadır.

 

Verilen sözler hep havada kalıyor.

Suni gündemlerle, laf kalabalıklarıyla bir sonraki seçim tarihine kadar durumu kurtarmak kasaba politikacılarının başarısı olarak ortada durmaktadır.

Her zaman her koşulda verilen sözleri tutmamak için bir mazeret bulunmakta ve o bahanenin arkasına sığınarak halkın vekaleti bonkör bir şekilde harcanmaktadır.

Sözlerin tutulmaması için ya kurultay vardır ya da bir önceki hükümetten enkaz devralınmıştır.

Hiçbiri değilse koalisyon ortakları arasında uyumsuzluk vardır.

Netice itibarı ile bir şeyler her zamanki gibi var.

Peki mazeretlerin arkasına sığınan siyaset yapma kültürü bizlerin geleceğini çalarken ve halkın yaşadığı sorunlar adeta bir dağ gibi her geçen gün büyürken ne yapılabilir?

İşte burası en can alıcı noktadır.

Bir kere sosyal bilincin zayıf ve siyasal hafızanın ‘balık hafızalı’ olmasını siyasetçiler iyi kullanmaktadır.

Her geçen gün yok olan, iflas eden esnaf, çocuğunu yurt dışına göçe gönderen anne, vergi borcunu ödeyemeyen insanlarımız daha çok talepkar ve sorgulayıcı olmalıdır.

 

En başta olması gereken şey istikrardır.

Bu istikrarı sağlaması gereken de siyaset kurumudur.

Sürekli erken seçimler ve siyaset kurumunun yaratmış olduğu ve neredeyse ondan beslendiği çatışmacı kültürün, mazeretlerin, mecliste yapılan tartışmaların, geçmişte kimin ne söylediği insanlarımızın sorunları çözmemektedir.

Hep suni gündemlerle birinin öbürünün küskünlüğü, kırgınlığı üzerine inşa edilen, acaba falan parti başkanı ne söyleyecek, falan genel sekreter ne konuşacak, yetkili organlar toplanıyor bakalım ne karar üretecek şeklinde  oluşturulan  gündemler boş iş.

Bizlerin gündeminde projelerin olması gerekmektedir.

Asıl tartışmamız ve özellikle tartışılması gereken Kıbrıs Türk halkını ileriye taşırken sorunların çözümlerini barındıran  daha kaliteli ve refah hayat standartlarını getirecek projelerdir.

Peki bugün yapılan bu mudur?

Hayır!

Bugünlere gelirken pek çoğumuz ülkede var olan yapısal bozukluklardan ve kasaba politikasından kaynaklanan bedeller ödedik.

Yaşadıklarımızdan özetle anlaşılan odur ki halkın vekaleti bonkörce harcanmakta ve siyaset kurumu içi boş tartışmalarla bizlerin ve çocuklarımızın geleceğinden çalmaktadır.

Bu durum yaşamış olduğumuz tüm sıkıntılarımız gibi sürdürülebilir değildir.

YORUM EKLE

banner608

banner474