banner564

Havuz suyunun saça ve cilde etkileri

Klor, yüzme havuzlarında dezenfeksiyon amacı ile suya eklenen bir kimyasaldır.
Ara sıra ve kısa süreli olarak klorlu su ile temas etmek, saç kuruluğuna yol açar.
Klorlu havuz suyuna sürekli maruz kalmak ise, saç ve saçlı derinizde ciddi hasarlara neden olabilir.
Normalde, saç derimiz saçlarımızı çevresel faktörlerin zararlı etkilerinden korumak için yağ üretir. Sürekli olarak havuz suyu ile temas etmek, bu yağları uzaklaştırarak aşırı kuruluğa ve yıkıma yol açar.Klorlu suya devamlı maruz kalan kişilerde, saçın üzerindeki koruyucu keratin tabakası bozulur. Saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür ve kırılma ve yıpranmalar daha sık olur. Saçlarda kuruma ve çatallanmalar görülür. Boyalı, permalı, ince telli, zayıf ve kuru saçlar klorlu sudan daha fazla etkilenir. Klorun saç rengini değiştirici özelliği de vardır. Klorlu su, mayoları dahi parçalayacak güçte bir etkiye sahip. Bir de saça yaptığı etkiyi düşünün. Klorlu suyun etkileri saç renginden tutun da gözeneklere kadar işliyor. 
Hijyenik tutmak amacıyla çeşitli kimyasallarla korunan yüzme havuzları başta klor olmak üzere bu kimyasalların pek çoğu vücudumuz için de zararlı. Cilt kuruluğu, gözlerde kızarıklık, cilt soyulması gibi etkilerin yanı sıra, hormanal bozukluklar ya da astım krizi gibi ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Havuz suyunun yutulması halinde de çeşitli sindirim sorunları ya da bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir.
Havuz suyunun zararlı etkilerinden nasıl korunuruz?
Klorun zararlı etkilerinden korunmak için havuza girmeden ve sonrasında alınacak bazı önlemleri sıralayalım:
Saçlara çok fazla zararı bulunan klor, saçların canlılığını alarak tehditlere ve kırılmalara açık hale getirir. Uzun müddet havuzda kalındığında saç, kloru oldukça fazla emer. Bu nedenle havuza girmeden önce saçlarınızı bol miktarda temiz çeşme suyu ile çalkalayarak doyurursanız, saç telleri klorlu suyu daha az emecektir.
Havuz suyunda uzun süreli kalınıyorsa, aralıklı olarak havuzdan çıkıp saçları durulamak klor ve diğer kimyasalları uzaklaştırmak açısından yararlıdır.
Su sporları yapıyor ya da sık yüzüyorsanız, yüzücü bonesi takmak klorun ve güneşin zararlı etkilerinden sizi korur. Hatta saçlarınızı durulayıp kremledikten sonra bone takmak çok daha faydalı olur.
Havuzdan çıktıktan sonra saçlarınızı bol temiz su ile durulamak, ardından da şampuan ile yıkamak klor hasarını önlemek ve kloru saçınızdan uzaklaştırmak açısından son derece önemlidir.
Yüzücülerin saçlarını klorun etkilerinden korumak için özel olarak geliştirilmiş arındırıcı şampuanlar vardır.
Klorun saç ve saçlı deride yol açtığı nem ve protein kaybını yerine koymak için, saçınızı yıkadıktan hemen sonra protein içerikli saç kremleri ya da maskeleri uygulayabilirsiniz. Bu ürünler saçların kurumasını, kırılmasını ve çatallanmasını büyük ölçüde önler.
Klorlu su saç derisini kurutup zarar verdiyse, protein ve niyasin içerikli onarıcı saç kremleri ile nemlendirmeye devam etmek gerekir.
Günlük nemlendiricilerin yanı sıra, haftada bir uygulanan derin nemlendiriciler de saç ve saçlı derinin onarılmasını kolaylaştırır.
Gözlerinizi de klorlu havuz suyundan korumalısınız. Bunun için en etkili yöntem deniz gözlüğü takmaktır. 
Kontakt lens kullanıcısıysanız havuza girmeden önce muhakkak lenslerinizi çıkarmalısınız. Havuzdaki kimyasallar sonucu mikrop kapma riski lens kullanırken oldukça fazladır ve eğer dikkat edilmezse körlüğe yol açabilir.
Havuzlarda mantar türü ve dış kulak yolu enfeksiyonlarının kapılma oranı da bir hayli yüksektir. Özellikle çocuklarınızı korumalısınız. Girdiğiniz havuzun hijyen koşullarını yerine getirdiğinden emin olmalısınız.
Kapalı havuzlar yerine açık havuzlar tercih etmeniz de yararınıza olacaktır. Kapalı havuzlar yeterli oksijen miktarına sahip olmadığından risk daha fazladır.
Havuz suyunun temiz olduğunu nasıl anlarız?
Su her ne kadar berrak görünse de, havuza girmeden önce havuzun kenarında suya temas eden fayansları elle kontrol etmek gerekir. Çünkü görüntü yanıltıcı olabilir. Fayanslarda herhangi bir yağlanma ya da tabakalaşma olması, havuzun temiz olmadığının habercisidir. Ayrıca aşırı yoğun şekilde alınan klor kokusu da risk habercisidir.
Klorlu suyun saçınıza ve cildinize zararlı etkilerinden uzak, mutlu bir hafta dileklerimle.
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsim İsim
İsim İsim - 4 yıl Önce

Teşekkürler tam havuza gidiyordum çok faydalı oldu

banner608

banner474