banner564

Hükümet istifa etti

Başbakan Hüseyin Özgürgün Başkanlığında kurulan UBP-DP Azınlık Hükümeti bugün sona eriyor. Dün Başbakan Hüseyin Özgürgün, hükümetin istifasını imzaladı. İmza anında hükümetin küçük ortağı konumundaki DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da vardı.
Başbakanlıkta saat 16.00 gibi başlayan görüşme çok uzun sürmedi. Yarım saati aşkın bir süre Özgürgün ve Denktaş baş başa kaldılar Başbakanlıkta.
Serdar Denktaş, Başbakanlığa geldiğinde yüzü gülüyordu, Başbakanlıktan ayrılırken de aynı şekilde yüzü gülüyordu Denktaş’ın. 
20 ay gibi bir sürede UBP ile koalisyon ortaklığı yapan DP’de zaman zaman gerilimler yaşansa da son ana kadar iki parti uyum içinde gitti diyebiliriz. Uyumsuzluğun olduğu nokta UBP’nin tek başına seçim kararı aldığı nokta oldu.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, bugün hükümetin istifasını sunmak üzere Cumhurbaşkanı Akıncı’ya gidecek. Teamüller gereği Akıncı istifayı kabul edecek ve yeni hükümet kuruluncaya dek hükümetin görevde kalmasını isteyecek.
Önümüzdeki Pazartesi günü yeni seçilen parlamentonun mecliste yemin etmesi ile birlikte aynı gün içerisinde Cumhurbaşkanı Akıncı, meclis içerisinden bir vekile hükümeti kurma görevini verecek. Ve süreç böyle devam edecek. 

İşte yeni hükümet 
Geçen gece DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın evinde bir araya gelen 4 partinin genel başkanları icraat hükümeti konusunda anlaştılar. Anlaştıkları bir başka nokta ise hükümette parti başkanlarının yer alması konusu oldu. Bu konuda HP lideri “Ben hükümette yer almak istemiyorum” dese de Serdar Denktaş geçmişte geçiş hükümeti tecrübesinden yola çıkarak parti başkanlarının hükümette olması gerektiğini söyledi.
Olası bir dörtlü koalisyon hükümetinde;
Başbakan: Tufan Erhürman CTP
Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı: Kudret Özersay HP 
Başbakan Yardımcısı, Eğitim ve Kültür Bakanı: Cemal Özyiğit TDP 
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı: Serdar Denktaş DP 
Dışişleri Bakanı: Armağan Candan CTP 
Ekonomi ve Enerji Bakanı: Tolga Atakan HP 
Sağlık Bakanı: Dr. Sıla Usar İncirli CTP 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Mesut Genç HP 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Zeki Çeler TDP 
Turizm ve Çevre Bakanı: Fikri Ataoğlu DP 
Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı: Erkut Şahali CTP 
Bu isimler ve bakanlıklar üzerinde henüz pazarlıklar netleşmedi. Ama bizim bundan önceki yıllardaki tecrübemiz yayınladığımız listenin yüzde 90 oranında değişmediğini gösteriyor. Belki bir isim değişir kabinede, belki bir bakanlık başka bir partiye gidebilir. 

Lefkoşa kabinesi
Erhürman, Özersay, Özyiğit ve Denktaş. Hepsi de genel başkan hepsi de Lefkoşa’dan milletvekili. Belki de ilk kez bir kabinede bu kadar çok Lefkoşalı milletvekili yer alacak bir kabinede. Zira Tolga Atakan ve Sıla Usar da Lefkoşa’dan. 
Yeni kabinede Girne, Güzelyurt ve İskele’den bir bakan yer alırken, Gazimağusa’dan iki bakan yer alacak kabinede. Diğer kalan tüm bakanlar Lefkoşalı. 

MESAJLAR
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Dün akşam toplanan UBP PM size koalisyon görüşmeleri için tam yetki verdi ama öbür tarafta atı alan çoktan dereyi geçmek üzere. Ne diyelim sona kalan dona kalmaz inşallah. 
Tufan ERHÜRMAN: Normal bir ülkede 20 vekillikten 12 vekilliğe partisini düşüren istifa eder ve evine geri döner. Ama işte burası KKTC. Şimdi size Başbakanlık yolu gözüktü. 
Kudret ÖZERSAY: Siz ne kadar kabine dışında kalacağım deseniz de Serdar Denktaş sizi bu konuda ikna etmiş. Serdar Bey bu konuda haksız da sayılmaz hani. Zira bu konuda en tecrübeliniz şimdilik Serdar Bey. 
Serdar DENKTAŞ: Yeni kabinenin nasıl olacağından tutun da hükümetin işleyişine kadar birçok şey sizin evdeki yemekte konuşulmuş. Hatta genelde siz konuşmuşsunuz diğer liderler sizi dinlemiş. 
Cemal ÖZYİĞİT: Sizde Eğitim Bakanlığını almamak için ısrar etmişsiniz ama gene de bu bakanlık size kalmış. Ee eski bir eğitimci olarak bakalım bakanlığı nasıl yola getireceksiniz. 
Fikri ATAOĞLU: Kabinenin en şanslı ismi herhalde sizsiniz. Zira hem yaptığınız işte artık iyi bir tecrübe kazandınız hem başlattığınız birçok projeyi tamamlama imkanına sahipsiniz. 
Tolga ATAKAN: Ekonomi ve Enerji Bakanlığına geleceğinizin duyulması ile birçok iş çevresinden erken kutlama mesajları gelmeye başlamış bile. 
Dr. Sıla Usar İNCİRLİ: Yeni kabinede sürpriz olmayan tek bakanlık adeta sizinkisi oldu. Zira kimse bu bakanlık için pazarlık bile etmedi. Sağlık Bakanlığına gelince hemen adınız karşısına yazıldı. 
Mesut GENÇ: Meclisin en genç vekili olmakla yetinmeyip kabinenin de en genç bakanlarından bir tanesi olacaksınız gibi. Tıpkı soyadınız gibi. 
Erkut ŞAHALİ: Tarım Bakanlığı deneyiminden sonra şimdide Ulaştırma Bakanlığına doğru gidiyorsunuz. Bu arada hatırlatmakta fayda var sizden önceki 3 ulaştırma bakanı da sandıkta kaldı. 
Asım İDRİS: Adınız son ana kadar kabine içinde yer aldı ama bölge kotaları devreye girdiğinde Lefkoşalı bir bakan yerine Girne’den birisi olması düşünüldü ve siz kabine dışında kaldınız. 
Armağan CANDAN: Kıbrıs konusunda kendinizi hazırlamış olmanız sizi önce vekil, şimdi de bakanlık koltuğuna getirmek üzere. Neyse bu konuda deneyimli sayılırsınız. 
Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne Kalesi’nin yollarını aydınlatmışsınız. Bir tarafı yaya kaldırımı yapıp diğer tarafı da park yeri yaparsanız çok daha iyi olacak. 
Gürcan ERDOĞAN: El-Sen Sendikası Kıb-Tek personelinin merkez binaya girişlerinin engellendiğini ve mobbing yapıldığını iddia ediyor. Siz bu konuda ne diyeceksiniz? Yakında başka iddialar da gündeme gelecekmiş. 
Ali KİŞMİR: Basın-Sen Başkanı olarak dara düşen bir meslektaşımıza yardım elinizi uzatmışsınız. Ha keşke meslekteki diğer havalı birliklerde bunu yapabilseydi. Başarılarınız daim olsun. 

POLEMİX
“Kıbrıs'ın etrafında bulunan doğal kaynaklar ortak zenginlik olup, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin ilgili raporlarında ifade ettiği gibi bu zenginliklerin her iki toplumun da yararına olacak şekilde, işbirliği içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kıbrıs adasının tek sahibinin Güney Kıbrıs olmadığını ve adadaki deniz yetki alanlarının da sadece Kıbrıs Rum tarafı lehine sınırlandırılamayacağını hatırlatırız.”
YORUM EKLE

banner608

banner473