banner564

İletişimin kısa tarihi

İletişim insanoğlunun zorunlu ihtiyacıdır. Geçmişten günümüze insanlar, değişik yollar kullanarak iletişim kurmaya çalışmıştır. İnsanlar bu zorunlu ihtiyaçlarını gidermek ve kolaylık sağlamak için zaman içerisinde sürekli gelişme göstermişlerdir.
İnsanlığın ilk dönemlerinde iletişimde sadece ses vardı. Bu nedenle konuşmak, haberleşmenin ve iletişimin başlangıcını oluşturmuştur. İnsanların ilk başlarda çıkardıkları sesler rastgele, doğayı ve daha çok hayvanları taklit ederek çıkardıkları seslerdi. Zaman içerisinde belli konuları anlatabilmek için aynı sesleri kullanarak dilin ortaya çıkmasını sağladılar. 
Yontma Taş Devri’nde ateşin icat edilmesi ve ateşle dumanın haberleşme aracı olarak kullanılması, iletişimin ilk gelişim basamağı kabul edilebilir.  
M.Ö 3000 civarında ise Mısır’da hayvan figürleri ve bazı sembollerden oluşan Hiyeroglif yazı sistemi kullanılmaya başlandı. Düşünceleri resim yoluyla ifade etmek alfabenin icadına yol açtı ve M.Ö 1300 Civarında Mezopotamya’da, Fenikeliler tarafından ilk alfabenin kullanıldığı bilinmektedir.
M.S 1045 Çin’de ilk kez matbaa icat olundu. Daha sonraları 1448’de Avrupa’da Gutenberg adlı mucit de matbaa makinasını icat etmiştir.
Fransız Claude CHAPPE 1793 yılında uzak mesafelerle haberleşmeyi sağlayan bir araç geliştirdi ve adını Telgraf koydu. 1843 de Amerikalı bilim adamı Samuel MORS, (.) Mors Alfabesi’ni icat etmiştir. Böylece Telgraf aleti herkes tarafından kolay kullanılır hale gelmiştir.
1876 Alexander Graham BELL elektrik telleri üzerinden ilk insan sesini iletmeyi başarmış ve bu aletin adına Tele – Phone, yani uzaktan konuşma adını vermiştir. 
1894 de Fransız LIMUERE kardeşler ilk sinema makinasını icat etmişlerdir. Böylece görüntünün kayıt edilmesi, saklanması ve yeniden gösterilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu buluş iletişimde devrim sayılmaktadır.
1907 yılında ise Kanadalı FESSENDEN, insan sesiyle ilk radyo yayınını yapmıştır. 1926 yılında Logie BAIRD adındaki İskoçyalı bilim adamı insan yüzünün görüntüsünü radyo dalgalarıyla çok uzaklara gönderebilen ve Tele-Vision: Televizyon denen ve uzaktan görme anlamına gelen aleti icat etmiştir.
1946 yılında Amerikalı J. ECKERT ve arkadaşı MAUCHLY adlı bilim adamları askeri amaçlı hesaplar yapmak için dünyanın ilk bilgisayarını icat etmişlerdir. ENİAC adını verdikleri bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 4 apartman dairesi büyüklüğünde olup içinde 18.000 elektronik tüp (Lamba) bulunmaktaydı.
1962 yılında Amerikalılar dünyanın ilk iletişim uydusu olan TELSTAR'ı uzaya fırlatmışlardır. Bu uyduyla kıtalararası Telefon konuşmaları Telefaks Teleks haberleşmeleri ve TV -Radyo yayınları yapılması olanaklı hale gelmiştir.
1970’li yıllarda Amerika’da üniversiteler arası bilgi iletişiminde kullanılmak üzere ARPA denilen yeni bir iletişim sistemi gerçekleştirilmiştir. Bu sistemle ayrı şehirlerdeki bilgisayarların birbirlerine bağlanabilmeleri mümkün olmuştur. 
1981’de Amerika’da IBM şirketi İlk kişisel bilgisayar denilen ve bugün iletişimde devrim sayılan ve PC adını verdiği bilgisayarı üretmeye başladı.
1985 yılında Amerika’da kullanılmakta olan ARPA iletişim sisteminin adı INTERNET adıyla değiştirilmiştir.
1990 yılında yaşadığımız çağa adını veren ve iletişimde bu gün son nokta olan WWW yani World Wide Web icat edilmiştir.
Günümüzde iletişim araçları içerisinde en etkili olanları, birden fazla duyu organımıza hitap etmeleri nedeniyle İnternet ve Televizyon’dur. Kamuoyu oluşturmadan, toplumsal eğitim ve öğretime kadar uzanan büyük bir yelpazede etkili olmaktadırlar. Gelinen noktada iletişim araçların, birey üzerinde hem olumlu, hem de olumsuz etkisi söz konusudur. Özellikle çocuk ve ergen yaştaki gençlerin iletişim araçlarını kullanırken ölçülü olmalıdırlar. Ölçü ise gençlerin ve çocukların sosyal iletişimleri ile dengede olmasıdır. Aksi halde toplum içerisinde sosyal bir varlık olarak yerlerini almakta zorlanacakları bir gerçektir. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gülcan Çetin
Gülcan Çetin - 2 yıl Önce

Ne kadar kısa inanamazsınız yemin ediyorum destan yazmışsınız

osdaw
osdaw - 4 yıl Önce

çok iyi elinize sağlık az ve öz

işin bitti
işin bitti - 3 yıl Önce

daha ben bunu ingilizceye çeviricem

bambam
bambam @işin bitti - 4 hafta Önce

ooffff ben de

Ih
Ih @işin bitti - 1 yıl Önce

Me too

Cemal
Cemal - 2 yıl Önce

Çok güzel yazmışsınız. Kısa ve öz.

Rt
Rt - 5 yıl Önce

Fuu

Miro
Miro - 4 yıl Önce

Güzel

O_O
O_O - 3 yıl Önce

*alkış alkış* ÇOK GÜZEL OLMUŞ

HELUUUUUUUUUU
HELUUUUUUUUUU - 2 yıl Önce

HELOOO


banner608

banner474