banner564

İmkânsız denge

Geçen hafta köşemde, ılımlı Orta Doğu beklentisi adıyla yazdığım yazımda, İran ile ABD arasında yaşanan olumlu yöndeki gelişmelerden bahsetmiştim. Fakat ne yazık ki, daha bir hafta olmadan Orta Doğu da ki olmayan dengeler yeniden bozuldu ki, bu kez Türkiye’nin de bu gerilimin bir parçası olduğunu görüyoruz. 
Aslında Türkiye’nin ana etmenlerden biri olmadığı bir Orta Doğu düzeni ya da düzensizliği düşünmemeliyiz. Türkiye, bölgede her zaman söz sahibi olmayı istemiş ve hem kendi hem de müttefiklerinin çıkarları doğrultusunda olaylara müdahil olmuştur. Fakat bu hareketlerin büyük bir çoğunluğu sürekli işlerin daha da kötüye girmesine sebep olmuştur. 
Bu günlerde ise, yine bu sonuçsuz çabaların yeni bir parçası olarak, Türk Hava Kuvvetleri hem Irak hem de Suriye topraklarında operasyon yapıyor. Görüyoruz ki, Türkiye, bu hava saldırıları ile aynı anda, Suriye, PKK ve IŞİD’e mesaj vermeye çalışmaktadır. Fakat artık durum öylesine karışık bir hal almıştır ki, ne yazık ki topyekûn bir savaşın eşiğinde gibiyiz…
Umarım böyle bir durumla da karşılaşmayız…
IŞİD’in varlık sebebi ise ABD’dir. ABD’nin Orta Doğu planının bir parçası olarak, Suriye Devlet başkanı Esad’a karşı savaş için örgütlenmiştir.
Fakat bir noktada kontrol ABD elinden çıkmıştır (ya da böyle gösterilmiştir) ki, IŞİD Suriye topraklarından ayrılmış ve Irak topraklarına yerleşmiştir. Buradan sonra ise yaşananların neler olduğunu her gün görüyoruz ya da okuyoruz. 
Sadece Türkiye tarafından baktığımızda ise, IŞİD’in Musul’daki Türk Konsolosluğunu ve Suriye’de ki Süleyman Şah türbesini ele geçirdiğini unutmamalıyız. Dahası kimliği belirsiz kişilerce en üst düzey gizliliğe sahip toplantıların dinlendiği olay da unutulmamalı. Ki toplantıda konuşulanlar ise bambaşka boyutta bir skandaldı… 
Tüm bunları bir araya getirdiğimizde Türkiye’nin ve müttefiklerinin bölgede ne kadar da etkisiz olduğunu düşünebiliriz ya da tüm bunların daha büyük ölçekli bir planın parçası olduğunu da.
IŞİD, çok tehlikeli bir örgüttür. Dünyanın her yerine yer altı örgütlenme modeli ile nüfus etmiş, her her yerde eylem yapabilecek kapasitededir. Düşünün ki, ta İngiltere’den ya da Fransa’dan genç insanlar evlerini terk edip, bu örgüte katılmaya çalışmaktadırlar. 
Diğer taraftan da, böyle bir örgütün varlığı ve tehdidi ABD’nin bölgedeki çıkarlarına hizmet etmekte, burada ki varlığını daha da güçlendirmesi için gereken mazeretleri yaratmaktadır. 
Yani, bölgedeki gerçekleri tam göremediğimiz gibi, tüm ihtimallerin de bizim için tehlike yarattığını bilmeliyiz…
Nitekim IŞİD’in çökertilmesi imkânsız değilse bile, çok zor olacaktır. Bence Orta Doğu’da ABD’nin yarattığı bu karmaşa tahminimizden büyüktür ve Türkiye çok tehlikeli bir cambazlık gösterisine soyunmuş durumdadır. ABD ve dolaylı olarak Türkiye, aynı anda Suriye, Kürt Grupları, IŞİD ve Irak’ı dengede tutmaya çalışmakta, birbirleri ile olan çatışmalarından fayda sağlamaya çalışmaktadırlar. Ama bu kâğıttan kule elbet yıkılacak ve onu kuran ellere zarar verecektir. Tarihte boyunca tekrar ve tekrar yaşandığı gibi. 
YORUM EKLE

banner608

banner474