banner564

İnsan hayatında ilk 1000 gün...

Dr.Nurçin İNCİRLİ
 Geçtiğimiz cumartesi Türkiye’den çok değerli hocalarımız Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu’nun davetlisi olarak Tabipler Birliği binasında bilgi paylaşımında bulundular. Raşit Vural Yağcı hocamız insan hayatının ilk bin gününün öneminden bahsetti. Seminerden kısa kısa notlar...
  1- İnsanın hayatındaki en önemli yıllar... İlk 3 yaş yani ilk bin gün...
  2-Bakteri floramız, beyin gelişimi, ruh sağlığımız bu dönemde gelişir. Beslenme çok önemli bu dönemde. Çevre şartları açısından zararlılara, kimyasallara, sigara dumanına maruziyeti olmamalı.
  3 - Normal doğumun ne kadar çok önemli olduğunu vurguladı. Bebeğin doğum sırasında anneden geçen bakterilerle tanışması onun gelişimi için çok önemli. Vücudumuzda bizimle yaşayan 1.5 kilo ağırlığında bakteri var. Ve bağırsakta birçok görevde yer alırlar. Tam bir bariyer yani bir kurumun güvenliğini düşünün; güvenlik olmazsa neler neler girer o kuruma. Ama sezeryanla doğan bir bebek böyle bir kazanıma sahip olmaz.
  4- Anne sütunun öneminden bahsetti hocamız. Yaradanın üretimi. En iyisi yani. Ve daha bunu üretebilen firma yok. Diğer sütlerde anne sütünde olmayan proteinler var. Anne sütünün tıpkısını üretecek öyle bir teknoloji yok.Anne sütü en önemli insanlık hakkıdır dedi hocamız.
  İlk 6 ay anne sütü. 6. ay ek beslenme başlanır. Ama bu miktar yüzde 50 anne sütü, yüzde elli ek besin olmalı. Ek besinlerde önce topraktan çıkanları sebze ve meyvaları vermeliyiz diye vurguladı.7. ay bebeğin avuç içi kadar et koymak gerek çorbalara.
  İlk 4 yaş atıştırmalıkları(yemişler, şeker, çikolata, asitli içecekler) vermemek gerek... Eğer çocuk bunlarla tanıştırılmazsa sonrasında verildiğinde reddedermiş.
  5- İlk 3 yaşda antibiyotik kullanımı bağırsak bakterilerine zararı açısından sakıncalı. Kendi başınıza alıp kullanmayın. Mutlaka doktor tarafından ıspatlanıp kullanılması gerek.
  6- Endüstriyel ürünlerin kullanımı doğal olmayan gıdalar sağlıksız. Kullanmamak gerek.
  7- Bağışıklama yani aşılama da çok önemli. Devlet hastanelerimizde tüm aşılar yapılmaktadır.
  Herşey sağlık için...Sağlıklı bireyler yetiştirmek için...
YORUM EKLE

banner471

banner474