banner564

İsmet Akim Cumhuriyeti

Ne başbakan söz geçirebiliyor ne partisi. Ne kamuoyu onu tedirgin ediyor ne sivil toplum örgütleri. Cumhuriyet içinde Cumhuriyet onunkisi…
KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, ihalesiz santral ünitesi aldı, münhalsiz sınavsız istihdam yaptı, Sayıştay denetçilerini kapıdan kovdu…
Ve son numarası ise epeyce konuşulacak şekilde. Bundan böyle herkes bankadan teminat mektubu verecek KIBTEK’e. 
Örneğin ben evimde aylık olarak ortalama 500 TL’lik elektrik kullanıyorum. Gelecek ay KIBTEK’e 1000 TL’lik bir banka teminat mektubu vermek gerekiyor. 
Bu uygulama ile ilgili yazılar birkaç gündür tüketicilere gönderilmeye başlanıldı. İlk tepkiyi de Sanayi Odası koydu dün. Ve üyelerinden teminat mektuplarını vermemesini istedi.
Dün Sanayi Odası başkanı Ali Çıralı ile konuyu görüşme şansım oldu. Gelen yazıyı görünce hemen İsmet Akim’e telefon etmiş. Ve durumu sormuş. Meğer yasada buna benzer bir madde varmış ve Akim’de bunu devreye koymaya karar vermiş.
Çıralı buna itiraz etmiş. Nasıl etmesin ki. Çıralı’nın fabrikası aylık ortalama 50 bin TL civarında elektrik tüketiyor. Banka teminat mektubu için 100 liralık bir teminat gerekiyor. Banka bu teminata karşın ya ipotek isteyecek ya da bankada 100 bin TL yi tutacak.
Üstelik teminat mektubunun masrafı sadece 3 bin TL yi geçiyor. Çıralı isyan ediyor. Etmekte de son derece haklı. Çünkü ekonominin zor günlerden geçtiği şu dönemde kim böyle bir parayı bağlayabilir?
Dahası var, Çıralı bu parayı bankada tutamayacağını izah etmiş telefonda. Akim ise “bize yatır biz sana faizi ile geri veririz” demiş.
Yuh artık. KIBTEK artık Banka gibi mi çalışacak? Tefecilik mi yapacak? Bunun bir izahı var mı? Nereden çıktı bu teminat mektubu işi. Ben durup dururken neden şimdi 1000 TL’lik teminat mektubu alayım bankadan. Üstelik bu iş için cebimden ekstra 300 TL’nin üzerinde bir masraf çıkacak.
Ve hiçbir teminat mektubu sonsuz değildir, bir süresi vardır. Diyelim ki 5 yıllık aldınız, 5 yıl sonra gene aynı masrafları yapmak zorunda kalacaksınız.
İsmet Bey belli ki ayrı bir Cumhuriyet Kurmanın peşinde. KKTC’ yerine artık İsmet Akim Cumhuriyeti diyelim de olsun bitsin bari.


TDP’den özür dilerim
Dün bu köşede muhalefetin uyuduğunu yazdım, en azından son günlerde dövizdeki yükselişle ilgili öneri ve eleştirilerin yapılmadığını söyledim.
TDP basın bürosundaki arkadaşlar aradı. Ve son bir hafta içinde bu konuya ilişkin yaptıkları açıklamaları gönderdiler. En azından tatilde olmadıklarını “uyumadıklarını” göstermiş oldular.
TDP’den bun konuda özür dilerim. Ancak seslerini bence daha gür çıkartmaları gerekiyor. UBP ile CTP’nin muhalefette olmamasını iyi değerlendirmeleri gerekiyor.
Bu konuda hükümet üzerinde bir baskı kurmaları gerekiyor. Ama gene de bu konuda sessiz kalmadıklarını görmek beni ziyadesi ile memnun etti.
GÜNÜN SÖZÜ
“Evet bu gün süreç başlayalı 7. gün, Hükümetten hala daha tık yok. Daha konuyu anlamamışlar herhalde. Yani “%33 hisse sahibi olmak ne demek?”, “şirkete yönetici atamak ne demek?” Belli ki, ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyorlar daha! Bundan dört yıl önce bu iş yerinde 37 gün süren grevde 37. gün de daha anlamamışlardı! Yani gerçekten şükürler olsun ki burası sendikalı ve işçileri birlik, yoksa bunlar anlayana kadar gerçekten yandılardı.”

Mehmet SEYİS 
YORUM EKLE

banner471

banner474